Geen werkstraf, wel pop-upcafé voor jongeren uit Zwankendamme

29/08/16 om 11:39 - Bijgewerkt om 11:39

De jongeren die een ondergronds café bouwden in de bossen langs het Boudewijnkanaal in Zwankendamme moeten definitief de herstellingskosten niet betalen.

Geen werkstraf, wel pop-upcafé voor jongeren uit Zwankendamme

De deur van hun voormalig café, waar ze RIP op schreven, met de gedachte dat 'T Pitje er nooit meer zou komen. Nu blijkt dus van wel. © MM

Wel mogen ze volgend jaar een pop-upcafé uitbaten op ongeveer dezelfde locatie.

Dat bevestigt burgemeester Renaat Landuyt. De jongeren bouwden wekenlang aan hun geheime ondergrondse ontmoetingsplaats die sinds begin maart operationeel was. Ze doopten de plaats om tot café 't Pitje en beleefden er naar eigen zeggen heel wat onvergetelijke avonden. Ze konden de plek maandenlang verborgen houden maar eind vorige maand liepen ze toch tegen de spreekwoordelijke lamp.

Een groep tieners bouwde een bovengronds kamp op het ondergrondse kamp en ontdekte zo de geheime ontmoetingsplaats. Omdat de grot zich in havengebied bevond, beval eigenaar MBZ om de grot volledig te slopen. Kostprijs: 8.000 euro. De jongeren bouwden de grot naar eigen zeggen omdat er in hun buurt, het noorden van Brugge, een gebrek aan beleving is voor jongeren. Ook de mobiliteit naar hun dorp laat te wensen over.

Aanvankelijk wou de haven alle kosten van zo'n 8.000 euro recupereren en stelde havenbaas Joachim Coens erna een werkstraf voor om de kosten te drukken. Zo ver komt het nu allemaal niet. Straffer nog: de jongeren mogen volgende zomer in de buurt waar hun ondergronds café was gevestigd een pop-upbar openen. Volgens burgemeester Renaat Landuyt is dat een mooie oplossing voor zowel de jongeren als de beleving in de buurt. Ook de fietsers langs het Boudewijnkanaal kunnen zo meegenieten van hun inzet. De burgemeester voegt er ook nog aan toe dat ze de pop-upbar kunnen omdopen tot een officieel café 't Pitje. De jongeren zelf reageren alvast enthousiast op het voorstel en zien het als een mooie uitdaging.

(MM)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!