Geen parking onder Grote Markt van Kortrijk

© JVGK
Redactie KW

In Kortrijk ontving het stadsbestuur deze morgen een delegatie van Unizo en het Handelsdistrict.

Ze steunden handelaar Geert Debucquoy van Florist Vivaldi die de voorbije weken bij alle handelaars in het centrum van de stad was gepasseerd met een petitie. Daarin werden Shop&Go-plaatsen (maximum 30 minuten parkeren) gevraagd op het Sint-Maartenskerkhofplein, het Vandaleplein en de Grote Markt. Daarenboven vroeg Unizo Kortrijk om de verkeersstroom en de bewegwijzering te herbekijken. “Veel handelaars kunnen nog amper het hoofd boven water houden”, aldus Unizovoorzitter Leopold Dekeyzer. “En dan worden ze ook nog eens geconfronteerd met een gebrek aan een duidelijk citymarketingplan, een gewijzigd parkeerbeleid…”

Ceremonieplaatsen

Na een onderhoud van bijna een uur kon burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) aankondigen dat er gezamenlijk enkele oplossingen waren uitgedokterd. “Op korte termijn zullen de twee ceremonieplaatsen aan de Sint-Maartenskerk omgevormd worden tot drie Shop&Go-plaatsen. Aan de Patria komen tegen eind dit jaar vier Shop&Go-plaatsen. Ik wil ook aanstippen dat de twee plaatsen voor laden en lossen aan de Sint-Maartenskerk, eentje aan elke kant, gebruikt kunnen worden door klanten van de omliggende winkels. Blijkbaar wordt dat niet meer gedaan.”

Bewegwijzering

Wat betreft de Kring, waar vrachtwagens die komen laden en lossen nogal chaotisch parkeren, is er ook een oplossing. Marc Lemaitre (SP.A), schepen van Mobiliteit: “In de vergunningen zal een aantal voorwaarden worden opgenomen over onder meer parkeren op de Kring. Dat moet overlast vermijden.” Wat betreft bewegwijzering en de looplijnen, tot slot, zullen respectievelijk Toerisme Kortrijk en het SOK het nodige doen. Vincent Van Quickenborne: “Wat betreft bewegwijzering zal het plan tegen de zomer klaar zijn.”

Geen parking onder Grote Markt

Unizo vroeg ook om de mogelijkheid voor een ondergrondse parking onder de Grote Markt te onderzoeken. Geert Debucquoy had in die zin zelfs al Creaparking gecontacteerd, die wilde investeren. “Emmanuel de Bethune onderzocht als burgemeester al de mogelijkheid voor een ondergrondse parking onder de Grote Markt. Dat leek praktisch gezien bijna onhaalbaar door de onderaardse gangen en de verankering van het belfort.” (AXV-foto JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier