Geen noodlanding, wél promostunt met vliegtuig op strand Knokke

Redactie KW

Op het strand van Knokke-Heist zijn de eerste voorbereidingen gestart voor de ‘Air Trophy’. Het Albertstrand is tussen 14 en 17 juni het decor voor een absolute wereldprimeur: de eerste ‘Short Take Off & Landing’-wedstrijd op een strand.

Dinsdagmiddag werd een vliegtuig aan de kustlijn gedropt om het event in de kijker te zetten. “We verwachten elke dag minstens 40.000 toeschouwers”, glundert organisator Sam Rutherford.

Begin dit jaar raakte al bekend hoe Knokke-Heist erin slaagde de wereldprimeur naar ons land te halen. Simpel gezegd moeten de vliegtuigjes op een zo kort mogelijke afstand opstijgen en terug landen. Bij de organisatie laten ze niks aan het toeval over en zijn ze nu al bezig met het uittekenen van de laatste details. Dat is nodig, aangezien er tussen 14 en 17 juni een internationale luchthaven wordt neergezet op het Albertstrand. Douane en grensbewaking inbegrepen. “Het wordt een gróóts weekend”, voorspelt Sam Ruthersford. “De hele wereld zal zien hoe mooi het strand van Knokke is.” Die woorden blijken alles behalve een verkooppraatje van de organisatie. Zowel CNN, BBC, Al Jazeera en Reuters hebben al hun aanwezigheid met een filmploeg toegezegd.

Géén noodlanding

Om het event extra in de kijker te zetten, werd dinsdagmiddag een vliegtuigje op het Albertstrand gedropt. Héél wat dagjestoeristen en zwemmers keken verbaasd op toen ze het gevaarte zagen staan. “Zoiets verwacht je natuurlijk niet op een strand. We dachten eerst aan een noodlanding, maar dat bleek het dus niet te zijn. Het is alleszins wel indrukwekkend om te zien”, klonk het bij verschillende passanten. Ondertussen had burgemeester Leopold Lippens (Gemeentebelangen) het zich gemakkelijk gemaakt. Hij genoot, steunend op de vleugels van het vliegtuigje, zichtbaar van de voorbereidingen. Schepen van Strand Anthony Wittesaele (Gemeentebelangen) nam dan weer zélf plaats achter de knuppel. “Momenteel zijn er zo’n 60 piloten ingeschreven. Het doel is om er een honderdtal aan de start te krijgen. Het wordt alleszins een indrukwekkend spektakel”, zegt Wittesaele. Volgens de organisatie komen de deelnemers voorlopig uit negen verschillende landen. Blijft de vraag waarom ze – zeker omdat de sport enorm populair is in Azië en Amerika – voor Knokke kozen als gastplaats voor de wereldprimeur. “Omdat het Knokke is …Zo simpel is het”, knipoogt Sam Ruthersford.

40.000 toeschouwers per dag

De verwachtingen zijn alvast hooggespannen. De organisatie verwacht dagelijks minstens 40.000 toeschouwers. Zij zullen gratis kunnen genieten van het spektakel. Op de Zeedijk komt er aanvullend een tentoonstelling van helikopters en vliegtuigen. “Uit veiligheid zullen we het strand over een afstand van 1,7 kilometer afbakenen”, zegt Ruthersford. “De uiteindelijke landingsbaan zal maar 600 meter lang zijn. Al zullen de beste piloten slechts een handvol meter nodig hebben om hun vliegtuig veilig op de grond te krijgen.” Gisterenmiddag werd met lijnen in het zand aangetoond hoe smal de landingsstrook zal zijn. Eén ding is zeker: het belooft een boeiend weekend te worden in Knokke. Afspraak tussen 14 en 17 juni op het Albertstrand.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier