Geen Marokkaanse grond op Heulse begraafplaats

Een beeld van de moslimbegraafplaats in Marke: de meeste graven zijn bedekt met gras of kiezelstenen, sommigen kiezen toch voor een grafsteen. © NOM
Redactie KW

Het moet het zoveelste voorbeeld zijn van valse, anti-islamberichten die via sociale media en internet verspreid worden. Voor het inrichten van een nieuwe moslimbegraafplaats in Heule zou de ‘onreine’ aarde weggegraven moeten worden en vervangen door Marokkaanse aarde die dan nog door een imam moest worden gekeurd. “Totaal niets van aan”, luidt het bij de Kortrijkse moslimgemeenschap.

Ruim een jaar geleden al kondigde het stadsbestuur het aan en eind vorig jaar werd het concreet bevestigd: een voorlopig nog ongebruikt gedeelte van de Heulse begraafplaats in de Mellestraat zal worden voorbehouden voor moslims. De werken voor de inrichting gaan volgende week van start en zouden tegen 9 februari klaar moeten zijn. Het gaat om de aanleg van een padenstructuur, een haag en afboording van grafzones.

Er is in Kortrijk al sinds 2004 een moslimbegraafplaats in Marke maar de 80 plaatsen daar zijn ondertussen allemaal bezet. Meer en meer Kortrijkse moslims – zeker als ze hier opgegroeid zijn – kiezen voor een laatste rustplaats hier en niet in hun thuisland. Momenteel zou het gaan om een tiental overlijdens per jaar. In Heule is er plaats voor 145 graven. Moslims worden op hun rechterzijde begraven, met hgezicht in de richting van de stad Mekka. Het graf wordt normaal gezien niet bedekt met een steen, maar met gras of kiezels. In Marke kozen sommigen toch voor een gewone zerk.

“Pure fictie”

De voorbije dagen circuleerden over de begraafplaats verschillende foutieve en haatdragende berichten op sociale media: “Als ze hun doden hier gaan verzorgen en begraven op hun manier, is dit het begin van onze ondergang.” Maar verder wordt ook beweerd dat er “zuivere grond zal worden aangevoerd uit Marokko die gekeurd werd door een imam. Moslims mogen namelijk niet begraven worden in grond, waarin ongelovigen hebben gelegen, zodat de percelen drie meter diep moeten worden afgegraven.”

“Het enige verschil met een gewone begraafplaats is dat de graven richting Mekka gericht zijn”

“Pure fictie”, aldus een woordvoerder van de Kortrijkse moslimgemeenschap. “Het enige verschil met een gewone begraafplaats is dat de graven richting Mekka gericht zijn. Vandaar ook een aparte begraafplaats. Overigens is de aarde in Heule hoe dan ook voldoende ‘zuiver’, want daar werden nooit eerder mensen begraven.”

Op dit ruime perceel links naast de ingang naar het nieuwere kerkhofgedeelte in Heule wordt de moslimbegraafplaats ingericht.
Op dit ruime perceel links naast de ingang naar het nieuwere kerkhofgedeelte in Heule wordt de moslimbegraafplaats ingericht.© NOM

Naar verluidt gaat het hier om een kettingmail die een vijftal jaar geleden gelanceerd werd bij het aanleggen van een moslimbegraafplaats in Jette. Sindsdien keert hij terug, telkens als er sprake is van een nieuwe begraafplaats, waarbij de naam van de gemeente gewoon wordt gewijzigd. Schepen Bert Herrewyn: “Het gaat in Heule louter om een oostelijk georiënteerd perceel dat een onderdeel is van de bestaande begraafplaats. Mensen die er begraven worden, hebben hier geleefd, gewerkt en bijgedragen aan onze samenleving. Zo’n pamflet is er enkel op uit om ons tegen elkaar op te zetten in plaats van samen te leven.”

Behalve in Kortrijk zijn er in West-Vlaanderen nog aparte moslimpercelen in Oostende, Brugge en Roeselare (Beveren).

(Noël Maes)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier