“Geen IS-strijders in Belgische opvangcentra”

Theo Francken: "De opvangcentra zijn intens gescreend wordt, mee op basis van informatie van Belgische en buitenlandse veiligheidsdiensten". © BELGA
Redactie KW

Er zijn voorlopig geen signalen dat er in de opvangcentra voor asielzoekers in ons land IS-strijders aanwezig zijn. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dinsdag gezegd in de Kamer.

De topvrouw van Eurojust, de organisatie die de samenwerking ondersteunt van de Europese gerechtelijke autoriteiten in de strijd tegen zware criminaliteit, zei onlangs over informatie te beschikken dat er zich onder de bootvluchtelingen ook strijders van terreurbeweging IS bevinden.

In de Kamercommissie Binnenlandse Zaken zei Francken dat er in de opvangcentra in ons land – samen goed voor 25.000 plaatsen – intens gescreend wordt, mee op basis van informatie van Belgische en buitenlandse veiligheidsdiensten. “Op dit moment zijn er nog geen ‘hits’ van personen die gelinkt zijn aan IS”, zei de staatssecretaris.

Geen haatpredikers

Ook zijn er voorlopig geen meldingen van haatpredikers in de centra. Francken wees erop dat de Kamer onlangs een wet goedgekeurd die het mogelijk maakt om de vluchtelingenstatus in te trekken van personen die gevaarlijk zijn voor de samenleving of de nationale veiligheid.

De regering wil de screening van asielzoekers verder verbeteren. De Staatsveiligheid geeft daarover les aan ambtenaren van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS). Ook de sociaal assistenten in de centra zullen gevraagd worden om signalen van radicalisering te detecteren.

De regering wil ook dat asielzoekers zonder beroepsinkomsten niet langer geld kunnen terugkrijgen van de belastingen. Francken zei dat die kwestie dit najaar nog geregeld wordt, normaal gezien via de programmawet.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier