Gebruikt gemeentelijke site onveilige verbinding?

Redactie KW

Onderzoek door de VRT wees uit dat één op de vijf Vlaamse gemeentewebsites geen veilige verbinding gebruikt voor hun digitaal loket. In West-Vlaanderen voldoen acht gemeenten niet aan de nodige veiligheidsmaatregelen, waaronder ook Alveringem.

Gemeenten bieden tegenwoordig steeds vaker de mogelijkheid om via een digitaal loket bepaalde documenten of diensten aan te vragen. Daarvoor moet je als inwoner vaak privacygevoelige informatie invullen en dan is het uiteraard de bedoeling dat deze gegevens veilig verstuurd worden. Gemeentebesturen die geen veilige verbinding voor hun digitaal loket hebben, lopen een groter risico dat persoonlijke gegevens van inwoners onderschept worden door hackers.

Alveringem zou volgens het onderzoek op dat vlak dus ook geen veilige gemeente zijn. Een vreemde vaststelling toch wel, zeker gezien de nieuwe gemeentesecretaris – die in november 2015 in Alveringem in functie trad – toevallig ook zeer sterk is in ICT en in het Alveringemse gemeentehuis op vrij korte tijd een aanzienlijke digitale vooruitgang realiseerde.

Nuance

We vroegen aan Wouter Accou hoe het desondanks mogelijk is dat Alveringem op vlak van digitale veiligheid toch ondermaats scoort en horen dat de conclusie van het onderzoek – wat Alveringem betreft – genuanceerd moet worden.

“Ons digitaal loket maakt geen verbinding met onze server”, reageert Wouter Accou. “We bieden de burger enkel formulieren aan die men kan invullen en opsturen. Onze website is extern gehost en werkt op de server van een externe firma. De dag dat we overstappen naar een echt digitaal loket, zullen we dat ook correct beveiligen.”

Antivirus

Op onze vraag of alle persoonlijke informatie binnen de gemeente en het OCMW beveiligd zijn tegen mensen met slechte bedoelingen, antwoordt de secretaris dat Alveringem hiermee bewust omgaat. “We hebben een Sophos-firewall en bovendien is onze antivirus up-to-date. Van tijd tot tijd laten we ons ook testen op menselijke fouten door Audit Vlaanderen. Ik voel me vrij gerust over de veiligheid, maar niets is sluitend”, aldus Wouter Accou.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier