Gebouw van Spaans café El Gato Negro in Torhout wordt verkocht

Jan Van Stichel en Marleen Dedecker in El Gato Negro: eind 2018 valt het doek. © Foto JS
Johan Sabbe

Dan toch geen negen levens voor het zwarte katje. Het Spaanse café El Gato Negro sluit eind dit jaar definitief de deuren. De eigenaars zetten het pand in de Breidelstraat in de verkoop.

Dat betekent dat Jan Van Stichel (63) en zijn vrouw Marleen Dedecker (61), die El Gato Negro al sinds 1995 runnen, hun zoektocht naar een geschikte overnemer hebben gestaakt. De eigenaars, twee bejaarde vrouwen uit Brussel, hebben beslist om – na het aflopen van het huurcontract eind 2018 – het handelspand te verkopen. Dat er daarna door een bouwpromotor appartementen gebouwd worden, is dus reëel.

“In een ver verleden bevond zich in het pand de chique en bekende kachelwinkel Pieters”, duikt Jan de geschiedenis in. “Later werd het huis door de brouwerij Maes omgebouwd tot een café met de allures van een Engelse pub. Tot wij er midden de jaren 1990 een artistieke Spaanse tapasbar van gemaakt hebben: El Gato Negro, in het Nederlands De Zwarte Kat.”

“Vorig jaar besloten we op zoek te gaan naar overnemers en de twee vrouwelijke eigenaars van de familie Pieters, respectievelijk 78 en 84 jaar, zagen daar geen graten in. Aanvankelijk evenmin toen we problemen met insijpelend water vaststelden via het platdak boven de toiletten en de keuken. De dames gingen akkoord om de nodige herstellingen te financieren. Helaas bleek het dakprobleem veel ingrijpender van omvang te zijn en dus kwamen de twee vrouwen vanuit Brussel naar Torhout om de staat van het gebouw te inspecteren. Toen ze vaststelden dat de herstellingen fikse bedragen zouden kosten, wilden ze geen kopzorgen meer en hakten de knoop door. Ze besloten het gebouw te verkopen. Dat kan via een immobiliënkantoor uit Knokke-Heist gebeuren. Het is niet uitgesloten dat er op de gelijkvloerse verdieping nog ooit een horecazaak komt, maar een overname van El Gato Negro is in die omstandigheden niet meer mogelijk.”

The Black Cat zoekt onderdak

Conclusie: Jan en Marleen stoppen eind dit jaar met El Gato Negro. Onherroepelijk. Bijna zeker verhuizen ze daarna naar Baasrode nabij Dendermonde, de gemeente waaruit Jan afkomstig is. Ze kunnen er in het ouderlijke huis van Jan gaan wonen.

“Een aantal trouwe bezoekers van ons café heeft al het plan opgevat om een zelfhulpgroep Oud-Gato-klanten op te richten”, aldus Marleen. “Vraag is dan natuurlijk wat het lokaal van die vereniging zal worden (lacht). Stoppen wilden we sowieso, maar we hadden het liever met een overname gezien, want onze zaak is voor ons altijd veel meer geweest dan broodwinning. Het was voor een stuk onze passie, zeker in combinatie met de jazzclub The Black Cat. Die werkt nu nog de concertkalender af tot eind dit jaar, maar zal dan een nieuw onderkomen moeten zoeken. Hopelijk vinden we een locatie in de stadskern, dichtbij het huidige café. Voor Jan en mij is het mooi geweest. En ook genoeg. We zijn op onze leeftijd aan beduidend meer rust toe.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier