Gealarmeerde politie breekt in Vichte binnen bij man die gewoon lang op reis is

Tom Van Houtte

Francis’ oog viel meteen op een gebroken ruit in zijn achterdeur, maar er bleek niets gestolen. Even later vond hij een briefje: De politie heeft uw woning dienen te betreden. Bij de politie zeiden ze dat ze een ongerust telefoontje hadden gekregen van een vrouw uit de buurt die al een tijdje geen beweging had gezien in zijn woning. “Ik zie ze vaak met haar hond voorbij wandelen, maar verder ken ik haar niet. Ze woont niet eens in mijn straat”, zegt Francis. “Ik heb haar nog niet kunnen spreken, maar van een buurman heb ik intussen gehoord dat ze dacht dat ik zelfmoord had gepleegd. Wellicht zal ze goede bedoelingen hebben gehad, maar het is toch de taak van de politie om de bron te checken en de zaak te onderzoeken vooraleer echt tot actie over te gaan? Niemand belde mijn familie of vrienden op en blijkbaar was een slotenmaker inschakelen te veel gevraagd.”

Zelf opdraaien voor de kosten?

Jean-Pierre Coudenys, korpschef van de politiezone Mira waartoe Vichte behoort, zegt dat zijn diensten alleen binnenbreken in huizen als er serieuze aanwijzingen zijn dat er binnen iets is gebeurd. “In het heetst van de strijd moeten we soms drastische beslissingen nemen. Er staat nergens geschreven dat we een slotenmaker moeten contacteren. Dat is een mogelijkheid, maar we zijn gemachtigd om op eigen houtje binnen te dringen als we vrezen dat in de woning bijvoorbeeld iemand op sterven ligt.”

Na de interventie van de politie werd een groot plastic zeil met houten planken aan de deuropening bevestigd. Intussen is de achterdeur grotendeels hersteld, maar Francis vraagt zich af wie zal opdraaien voor de kosten. Korpschef Coudenys raadt aan om met hem contact op te nemen of een klacht in te dienen bij het Comité P, een extern orgaan dat de werking van de politiediensten controleert. Hij geeft nog mee dat de vergoeding van de schade in principe ten laste van de bewoner valt

(TVW – GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier