Galoprennen maandag afgelast door spekgladde renbaan in oostende

(Foto HH)
Redactie KW

Maandag werden vier galoprennen afgelast op de Wellingtonrenbaan omdat de jockeys niet meer wilden rijden. Ze vonden dat de renbaan er te glad bij lag.

Maandag stonden drie drafrennen en vijf galoprennen op het programma op de hippodroom. “Na twee drafrennen begon de eerste galopren”, vertelt Olivier Orlans van Oostende Koerse. “Maar bij het uitbollen na de eerste koers gleed een van de jockeys uit. Ik laat in het midden wat daarvan de oorzaak was, maar in elk geval oordeelden de jockeys dat de piste er te gevaarlijk bij lag en dat het te gevaarlijk was voor paarden en jockeys om nog rennen te houden.”

“We hebben net drie weken hittegolf achter de rug. Ondanks ons sproeisysteem bleef de ondergrond hard”, legt Orlans uit. “Daarrna begon het maandag hevig te regenen. Daardoor lag de renbaan er spekglad bij. De piste was goedgekeurd door de commissarissen, maar na het incident wilden de jockeys het risico niet meer nemen. Dit is een geval van overmacht. Wij kunnen de jockeys niet verplichten om te rijden. Als zij het te gevaarlijk vinden, dan moeten we dat respecteren.”

Wel nog draf

“Mensen die al geld hadden ingezet voor de eerste galopren, kregen hun geld terug. We schakelden dan maar meteen over naar de laatste drafren en achteraf waren er nog optredens. We hebben geen toegangstickets terugbetaald, maar alle aanwezigen kregen bij het verlaten van de renbaan wel een 1+1-voucher. Die maakt het mogelijk om de volgende keer één ticket te betalen en een tweede persoon gratis mee te brengen.”

“Het toegangsgeld zomaar teruggeven was moeilijk: de een was vroeger binnen gekomen dan de andere. Maar ook voor ons is dit een serieuze streep door de rekening: we zijn de inkomsten van de weddenschappen kwijt, maar moeten wel alle kosten ophoesten”, aldus Olivier Orlans. “Na het afgelasten van de verdere galoprennen hebben we wel meteen besloten om de kassa’s te sluiten, ook al volgde er nog een drafren. De draf kon doorgaan omdat die op een andere piste met gravel plaatsvindt. Dat was geen enkel probleem.”

“Maandag weer galop”

“Maandag gaan de galoprennen weer normaal door. We planden wel een extra drafrit voor mochten er toch problemen opduiken met de galoprennen. We willen zeker zijn dat de mensen waar voor hun geld krijgen. Zo staan er maandag zes drafrennen en twee galoprennen op het programma. Maar normaal was het probleem eenmalig.” (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier