Gaat Paul Gheysens in beroep tegen boek over Ghelamco Arena?

Auteur Ignace Vandewalle. © MF
Redactie KW

Auteur Ignace Vandewalle is tevreden dat zijn boek ‘De illegale Ghelamco Arena. Als politici zich met voetbal bemoeien’ mag verschijnen van de rechtbank.

Bouwpromotor Ghelamco vond de titel een brug te ver en wilde de publicatie tegenhouden, maar de rechtbank van koophandel in Antwerpen heeft de vordering ongegrond verklaard. Het boek van auteur Ignace Vandewalle over de bouw van het stadion van AA Gent zou rond deze tijd in de rekken liggen. Ghelamco, Ghelamco Group en CEO Paul Gheysens wilden daar echter een stokje voor steken en spanden een procedure aan. Ze vonden dat hun reputatie beschadigd werd. “Ik was niet aanwezig in de rechtbank, het was uiteindelijk uitgeverij Doorbraak die werd gedagvaard en niet ik”, reageert auteur Ignace Vandewalle. “De advocaten wilden bovendien vermijden dat de zaak over de inhoud van het boek ging, wat niet aan de orde was”, klinkt het.

Boek binnenkort in druk

De uitspraak is dan wel een feit, toch is de kous evenwel niet af. “De kans is groot dat Paul Gheysens en Ghelamco beroep aantekenen. Dat kan ook ten gronde, wat hen tijd zou besparen. Dan spreken we meteen over juni 2018. Mijn uitgeverij en ik kunnen het niet maken om te wachten tot dan om het boek uit te brengen, dus gaan we binnenkort al in druk. Sowieso liep de publicatie vertraging op. Mijn boek zal misschien dit jaar nog op de markt komen. Stel dat de tegenpartij ten gronde in beroep gaat, dan zijn er daarna nog beroepsprocedures mogelijk, tot zelfs cassatie. Op die manier blijven we bezig natuurlijk”, gaat Ignace Vandewalle verder.

Overwinning voor de onderzoeksjournalistiek

“De reactie van de rechtbank is soms moeilijk te voorspellen. Ik was 80 procent zeker dat de uitspraak vorige week in ons voordeel zou uitdraaien. Al weet je natuurlijk nooit met het Belgisch gerecht. In mijn verleden als politiek medewerker heb ik al vonnissen gelezen en bestudeerd die pertinent onjuist bleken“, stelt de auteur.

“Deze uitspraak is een overwinning voor de onderzoeksjournalistiek. Ik profileer me niet zo, maar wat ik heb gedaan om mijn case toe te lichten, komt wel op hetzelfde neer. Ghelamco heeft haar naam aan het stadion verbonden en moet dan ook de keerzijde van deze sponsoringmedaille aanvaarden: haar merk zal ook gebruikt worden als het stadion op ongunstige manier in de aandacht komt. Stel dat er morgen een moord gepleegd wordt in de Ghelamco Arena, dan zit je met dezelfde stelling. Dat is een gevolg van het feit dat je je naam verbindt aan een gebouw.”

Boekvoorstelling straks in Gent?

Voor de auteur zelf heeft de kwestie natuurlijk extra publiciteit opgeleverd. “Ik zou al tevreden zijn met 1.000 verkochte boeken. We stellen echter vast dat het aantal bestellingen intussen verdubbeld is, goed voor nu al 1.500 exemplaren. De boekvoorstelling zou ik graag laten plaatsvinden in Gent, maar het zal niet evident zijn om daar een ruimte te vinden die we kunnen huren”, aldus nog Ignace Vandewalle.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier