Fusieplannen tussen ziekenhuis van Veurne en KEI Oostduinkerke gaan niet door

© Foto azsav.be/W. Brassaert
Redactie KW

De fusie, die normaal op 1 januari 2015 zou ingaan, komt er niet. De financiering van de lopende bouwwerken in het KEI zorgt voor het afspringen van de overeenkomst.

Er komt geen fusie tussen het ziekenhuis van Veurne (foto) en het KEI in Oostduinkerke. (GF)
© Foto azsav.be/W. Brassaert

Het AZ Sint-Augustinus Veurne en het Koningin Elisabeth Instituut (KEI) uit Oostduinkerke werken al meer dan twintig jaar intensief samen. Toen de overheid, in het kader van de staatshervorming, de beslissing nam om de bevoegdheid over alleenstaande revalidatieziekenhuizen zoals het KEI over te dragen van de federale naar de Vlaamse overheid, ontstond nogal wat onzekerheid over de mogelijkheden voor beide ziekenhuizen om hun steeds groeiende samenwerking verder te zetten.

Staatshervorming gooit roet in eten

Eind 2013 werden de koppen bij mekaar gestoken en na enkele maanden van overleg werden door beide ziekenhuizen een reeks akkoorden ondertekend die mits goedkeuring van de Vlaamse overheid zouden resulteren in een fusie op 1 januari 2015. Het dossier werd vervolledigd en op 13 mei 2014 bij de Vlaamse overheid ingediend. Fusies van revalidatieziekenhuizen zoals K.E.I. met algemene ziekenhuizen zoals AZ SAV waren expliciet voorzien in de akkoorden rond de staatshervorming en goedkeuring van het dossier zou dus geen problemen mogen stellen.

Blijkt nu dat de Vlaamse regering veel belang hecht aan de strikte uitvoering van het politiek akkoord rond de staatshervorming, namelijk de overdracht van de bevoegdheid in verband met de Vlaamse revalidatieziekenhuizen naar Vlaanderen. In die optiek kon de continuïteit van de financiering van de lopende bouwwerken in KEI (ter waarde van 45 miljoen euro) door de Vlaamse overheid niet gegarandeerd worden als de fusie er zou komen en de bevoegdheid over KEI dus federaal zou blijven. Als KEI daarentegen zou beslissen om niet te fusioneren en dus mee te gaan in de staatshervorming, dan kan de Vlaamse overheid de continuïteit van de financiering van de lopende bouwwerken echter wel kaderen binnen de nieuwe globale bevoegdheid van Vlaanderen rond de revalidatieziekenhuizen.

Ontgoocheling troef

“De unieke kans op de uitbouw van een ééngemaakt ziekenhuis op twee sites in de regio is daarmee definitief verloren gegaan”, klinkt het ontgoocheld in een gezamenlijk persbericht dat dinsdagochtend werd verspreid.

(FJA)