Fregat Louise-Marie teruggekeerd van Middellandse Zee

© BELGA
Redactie KW

Het fregat Louise-Marie is weer thuis na een missie van anderhalve maand op de Middellandse Zee. Het schip meerde vrijdag aan in aanwezigheid van tientallen familieleden van de bemanning. Het fregat heeft er een bewogen reis op zitten met onder meer de redding van een vluchtelingenbootje.

Het fregat vertrok op 12 juni naar de operatiezone in de Middellandse Zee in het kader van de Europese opdracht Sophia. F931 Louise-Marie had twee opdrachten, enerzijds de strijd opvoeren tegen mensensmokkel en het in kaart brengen van smokkelmodellen, en anderzijds de strijd tegen illegale wapenhandel. Tijdens die opdracht waren er 23 tussenkomsten voor heling en voerde de alouette 29 vluchten uit, maar de meest in het oog springende tussenkomst was een reddingsoperatie waarbij 118 vluchtelingen gered werden uit een rubberbootje, waaronder 6 vrouwen, 39 kinderen en een baby van enkele dagen oud. “Dat hakt er toch wel in bij onze bemanning”, aldus commandant Guy Schotte. “We hadden psychische bijstand, maar uiteindelijk bleef de impact beperkt omdat de vluchtelingen maar een paar uur aan boord waren. Ze werden snel overgezet op een schip van het Europese grens- en kustwachtagentschap Frontex en naar Italië gebracht.”

Positieve eerste evaluatie

Na die operatie zette staatssecretaris Theo Francken (N-VA) vraagtekens bij dergelijke operaties. “Dat speelt vooral politiek. Je voelt op zo’n momenten bij de bemanning de wil om mensen te helpen en het is als zeeman onze plicht om ze redden. Je moet psychopaat zijn om op zo’n momenten niet in te grijpen”, aldus commandant Schotte. De eerste evaluatie is positief, zowel in de strijd tegen wapentrafiek als tegen mensensmokkelaars. “Tijdens die redding hebben we bijvoorbeeld heel wat gegevens en telefoonnummers kunnen verzamelen. Dat is zeker interessant”, besluit de commandant. Louise-Marie en haar 176 bemanningsleden nemen de komende weken vakantie om dan in het najaar opnieuw opdrachten uit te voeren in de Baltische Zee en voor de Schotse kust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier