Fregat F930 ‘Leopold I’ is vanuit Zeebrugge naar West-Afrika vertrokken

Redactie KW

Het schip zet voor twee maanden koers naar de Golf van Guinee voor een tweevoudige opdracht, ‘Africa Partnership Station’ en ‘Maritime Capacity Building’.

Dinsdag vertrok het Belgische fregat F930 ‘Leopold I’ vanuit de thuishaven Zeebrugge naar West-Afrika.

‘Africa Partnership Station’ (APS) en ‘Maritime Capacity Building’ (MCB) zijn internationale initiatieven met als doel de maritieme veiligheid in de regio te verbeteren door het opleiden, ondersteunen en verder professionaliseren van West-Afrikaanse marines en kustwachten in onder andere het bestrijden van illegale visvangst, mensen- en wapensmokkel, drugstrafiek en piraterij.

Zes weken

Op weg naar Afrika zal het schip de haven van Lissabon in Portugal aanlopen. Eens ter plaatse worden Ghana, Togo, Kaap Verdië en Benin rechtstreeks aangelopen. De opdracht ter plaatse zal ongeveer zes weken in beslag nemen. Daarna zet het schip via de haven van La Coruna (Spanje) koers naar Schotland waar het samen met een 50-tal andere oorlogsschepen zal deelnemen aan de twee weken durende NAVO-oefening ‘Joint Warrior’. Op 23 april wordt het schip terug in de Marinebasis van Zeebrugge verwacht.

Fregat F930 'Leopold I' is vanuit Zeebrugge naar West-Afrika vertrokken


De ‘Leopold I’ en de bemanning (149 koppen, waaronder 13 dames) staan onder bevel van Fregatkapitein Tanguy Botman. In een gesprek met de commandant, net voor de afvaart, beklemtoonde hij dat de opdracht van het schip op vier belangrijke peilers rust; bewaking, opleiding, solidariteit en diplomatie. “Immers tijdens de opdracht kijkt het schip uit naar criminelen en piraten. Vooral dit laatste probleem neemt met de dag in West-Afrikaanse wateren toe. De kern van onze zending bestaat echter uit opleidingen van marines en kustwachten ter plaatse. Concreet gaat het om de marines van Ghana, Togo, Benin en Congo. Maar ook solidariteit door het afleveren van humanitaire hulpgoederen ter plaatse dragen wij in ons vaandel. Tot slot draagt het vlagvertoon van ons schip in de bezoekende havens bij tot de ondersteuning van onze diplomatieke relaties met vreemde staten,” zo vat de bevelhebber van het schip zijn opdracht kort samen.

(FN – Foto’s MVN/AS)