Freek Verrecas start Repair Café De Gouden Hand in Brugge

Freek Verrecas wil elektrische toestellen herstellen in Repair Café De Gouden Hand. © SDM
Redactie KW

De excentrieke Bruggeling Freek Verrecas (58) zal er zijn gouden handen inzetten om spullen ‘gratis’ te herstellen. Een Repair Café als tegengif voor de consumptiemaatschappij.

Alle kleine en iets grotere elektrische huishoudtoestellen, alsook elektrisch tuingereedschap krijgen er een tweede leven. Bovendien zal dit Repair Café in het authentieke, volkse Sint-Gilliskwartier de sociale cohesie onder de bewoners alleen maar versterken!

Afvalberg verminderen

Freek: “Onze samenleving is vandaag meer en meer gericht op consumeren. We kopen veel spullen en gooien er nog meer weg. Dit vergroot de afvalberg. Ook de grondstoffen voor het maken van al die producten geraakt op een dag eens uitgeput”, klinkt een filosofische Freek. “Een repair café is een heel mooi, ecologisch concept. Het vermindert net de afvalberg door het herstellen. Zo kan ik mijn klein steentje bijdragen aan een gezondere wereld!”

“Na mijn middelbare school volgde ik de opleiding elektromechanica. Eens ik mijn diploma op zak had, moest ik de zaak van mijn pa overnemen en werd aannemer. Ik kon er mijn gading niet in vinden en volgde naast mijn job een resem avondcursussen van timmer- en schrijnwerk, sanitair, centrale verwarming, brandertechniek tot zelfs vastgoedexpert!”

Ghana, Togo en Nepal

“Omwille van lichamelijk redenen moest ik na verloop van tijd het zware werk in de bouw opgeven. Daar sta je dan met een hoop technische bagage. Gelukkig kreeg ik ‘toevallig’ de vraag om in Ghana een schooltje op te knappen. Als vrijwilliger werkte ik er samen met de plaatselijke bevolking en andere vrijwilligers. Eens terug uit Ghana, trokken de zonnepanelen mijn aandacht. Ik was zeer verwonderd dat hier bijna op alle daken zonnepanelen lagen terwijl hier bijna geen zon is en in Afrika zoveel zon is en ze er bijna geen elektriciteit hebben!”

“Zo kan ik mijn klein steentje bijdragen aan een gezondere wereld”

“Dus ging ik op zoek naar een project in Afrika waar men rond zonne-energie werkte. Via een Brugse organisatie belandde ik voor vier maanden in Togo. Ik schoolde er de plaatselijke techniekers bij. Ze maakten teveel kleine foutjes, waardoor de installaties niet naar behoren werkten.”

Na dit avontuur werd Togo opnieuw ingeruild voor Ghana. “In het plaatselijk ziekenhuis hertelde ik de machines te herstellen en zorgde voor het opstarten van geschonken machines uit het Westen”, vertelt Freek. “Tijdens mijn verblijf in Ghana, vernam ik het nieuws over een aardbeving in Nepal. En dus trok ik naar daar.” Gedurende zes maanden was Freek in de weer om de huisjes van een dorpje te helpen herstellen en deze nadien ook aardschokveiliger te maken.”

Na de vele omzwervingen, vond Freek nu opnieuw zijn draai op Brugs grondgebied. Hij wou hij het avontuur niet meer ver van huis opzoeken, maar het thuis wat avontuurlijker maken.

“Het café is eerder bedoeld als een plaats waar ontmoeting mogelijk is en waar intussen ook herstellingen kunnen gebeuren. In ‘De Gouden Hand’ zullen we ons vooral toespitsen op elektrische toestellen. Men kan er meegebrachte kapotte spullen repareren met hulp van vrijwilligers. Net dat sociale aspect in combinatie met techniek maakt het concept krachtig. Talenten worden ingezet en kennis wordt uitgewisseld. Het hele concept is gestoeld op vrijwilligerswerk én de kosten worden beperkt tot een vrijwillige bijdrage!”

Een leven vol avontuur

Freek blikt terug op een boeiend leven vol avontuur. “Ik ben een ‘groene jongen’ met handen aan m’n lijf. Nu ik met pensioen ben, wil ik met mijn technische bagage nog iets doen!”, klinkt een vastberaden Freek. “Op mijn 58ste stopt het niet voor mij. Het repair café ‘De Gouden Hand’ wordt een fulltime bezigheid. Wanneer cliënten met hun al dan niet herstelde toestel huiswaarts kunnen keren en daarnaast een leuke babbel hebben gehad, dan is het mooi geweest”, besluit Freek. (SDM)

Contact na afspraak: Freek Verrecas, Gouden-Handstraat 13, Brugge, 050 73 16 25.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier