Frederik Cardon waarschuwt voor plastic tussen compostsnippers op pad in Vichte

Frederik op het pad langs de Kasselrijbeek met restanten van plastiek materialen die tussen de compostsnippers staken. (Foto DJW)
Redactie KW

Toen Frederik Cardon onlangs met zijn gezin een zondagswandeling op het pad langs de Kasselrijbeek maakte, merkte hij na amper enkele meters al plasticafval op. Het pad werd ruim een jaar geleden geopend voor het publiek, maar overal bevinden zich plasticdeeltjes tussen de compostsnippers. Ze zijn afkomstig van gerecyclceerd groenafval van particulieren. Tot op vandaag zijn de snippers nog aanwezig.

Daarom vraagt Frederik Cardon (N-VA) dat het gemeentebestuur dringend werk maakt van het verwijderen van het plastiekafval. Ofwel moet er nieuw, kwalitatief betere bodembedekking komen van afvalintercommunale Imog, de leverancier van de snippers. Frederik Cardon: “Elke meter dat je verder gaat op dat pad kun je zulke restanten van tussen de snippers rapen. Die zijn duidelijk mee versnipperd door Imog en er nadien blijkbaar allemaal doorgeglipt. Maar toch: het kan niet dat de afvalintercommunale zulke door recyclage verkregen bedekker verkoopt. Misschien moet de gemeente dan duurder materiaal aankopen want ik ga ervan uit dat de uitgestrooide snippers goedkoop waren.”

Kwaliteitscontrole

“Enfin, dat wil nog niet zeggen dat het zo moet verlopen. En ook: indien de gemeentelijke dienst zulk materiaal krijgt aangeleverd, dan is het eerste wat je doet controleren of het wel allemaal ok is? Indien niet, dan zeker terug naar afzender. Kwaliteitscontrole is in alle opzichten altijd nodig bij gerecycleerde materialen. Het is nog maar enkele weken geleden dat de gemeente hier opnieuw snippers kwam uitstrooien.”

Koen Delie van Imog wijst erop dat compostsnippers geen boomschors zijn, maar een recyclageproduct van groenafvalcompostering: de zeef-overloop meet tussen de 15 en 40 mm. “Dit product is Ovam-berekend en bestaat al vele jaren. Er zijn blijvende aandachtspunten om de kwaliteit hoog te houden: van bij de aanvoer is er controle op het groenafval op de recyclageparken en tuinafvalbakken om na te gaan dat er bijvoorbeeld geen plastic zakken in zitten.”

Restantjes

“Tijdens het composteringsproces nemen wij die er maximaal uit. Toch is het eigen aan dit recyclageproduct dat er nog altijd restantjes mogelijk blijven zitten in het versnipperd resultaat. Wij communiceren dan ook aan de gebruikers dat er bij het uitstrooien van de snippers ook nog eens mogelijk moet geraapt worden. Misschien zijn deze laatste specifieke gebruikseigenschappen nog te weinig gekend. Niettemin: als we willen blijven inzetten op het sluiten van kringlopen, moeten we de kwaliteit van de eindproducten hoog houden.”

(DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier