Franky Vanderhaeghe en Sandra Huyghe van Saint-Nicolas in Met Vier in Bed

Franky Vanderhaeghe en Sandra Huyghe
Redactie KW

Franky Vanderhaeghe en Sandra Huyghe kennen de meesten wel als zaakvoerders van tweesterrenrestaurant Hostellerie Saint-Nicolas langs de Veurnseweg, maar wat velen misschien niet weten, is dat ze ook een hotel runnen op 400 meter van hun restaurant.

Dat hotel zetten ze volgende week in de kijker met hun deelname aan het programma ‘Met Vier in Bed’ op vier. Wie het programma al eens gezien heeft, zal misschien verrast zijn om Franky Vanderhaeghe (48) en Sandra Huyghe (43) erin te zien figureren. Aanvankelijk hielden ook zij de boot af. “Ze hadden het ons al drie keer gevraagd”, vertelt Franky. “Toen weigerden we nog, want je weet nooit wie je medekandidaten zijn. Collega’s hebben ons echter aangeraden om mee te doen. Ze zeiden dat het sowieso prachtige reclame is voor je zaak, of je nu wint of verliest.”

Ontbijt

“In ons hotel trekken we de lijn van het restaurant door. Zo is er geen ontbijtbuffet, maar werken we met serviezen. De gasten worden ook bediend aan tafel”, vervolgt Franky. “Dat is wellicht het grootste verschil met andere bed&breakfasts die meestal meedoen aan het programma. Momenteel hebben we ook maar vier kamers, maar volgend jaar komen er nog twee bij.”

In ‘Met Vier in Bed’ verblijven vier duo’s – soms ook een enkele uitbater – een dag en een nacht in elkaars B&B. Na afloop worden zowel de kamer, het ontbijt, de gastvrijheid, hygiëne als de gekozen activiteit vakkundig beoordeeld, en vertaalt ieder duo zijn appreciatie in een aantal bedjes. De B&B die op het einde van de week het hoogste aantal bedjes in de wacht sleept, wordt uitgeroepen tot weekwinnaar en ontvangt de Met Vier in Bed-trofee.

Opperbest contact

“Wij mochten de spits afbijten”, vertelt Franky. “In de eerste aflevering komen de andere koppels dus eerst bij ons op bezoek. Het contact was meteen opperbest. Het waren allemaal positief ingestelde mensen. Overdag wordt er verwacht dat je een activiteit aanbiedt aan de deelnemers. Wij hebben gekozen om mee te doen aan de Highlandgames op de vestingen in Ieper, inclusief Schotse rokken en rosse pruiken. De filmcrew zei dat het meteen goed was om het ijs te breken.”

De volgende dagen mochten Franky en Sandra de andere B&B’s bezoeken. Daarvoor moesten ze wel telkens naar de andere kant van het land. “We bezochten zaken in Hasselt, Maasmechelen en op het drielandenpunt”, vertelt Franky. “Dat was inderdaad niet dichtbij, maar het is ook leuk om eens in een andere streek te zijn. De uitbater van de zaak in Hasselt is een collega die ook lid is van de Jeunes Restaurateurs. Hij heeft ook een ster, dus wat dat betreft, zaten we direct op dezelfde golflengte. Sowieso vonden we het leuk om de andere kandidaten te leren kennen en in hun zaken te verblijven. Je steekt altijd wel iets op.”

Camera

Ondertussen werden Franky en Sandra constant gefilmd. “Ze hebben zeer veel gefilmd”, knikt Franky. “In het begin was dat wel wat onwennig, maar na enkele dagen word je dat wel gewoon. Je beseft op den duur niet meer dat er een camera in de buurt was. Ook met de crew was er een goeie verstandhouding. Na de laatste aflevering zijn we samen gaan eten en hebben we nog een nachtje bij genomen. De filmploeg zei dat normaal de kandidaten direct naar huis gaan. Voor ons was het nodig ook. Het waren intense dagen en dat kruipt in de kleren. We waren eigenlijk ook te moe om nog drie uur naar huis te rijden. Maar achteraf bekeken was het zeker een positieve ervaring.”

Ondertussen gaat het goed met het restaurant. “Over twee jaar zullen we de zaak volledig renoveren, onder andere ook met het oog op de komst van onze zoon Michael (21). Hij zit nu overal rond om ervaring op te doen, maar het is wel de bedoeling dat hij over drie of vier jaar bij mij in de zaak komt”, besluit Franky.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier