Franky Demon trekt hard van leer tegen opdoeken van ‘Garrincha’ in Brugge

Schepen voor Ruimtelijke Ordening Franky Demon wil niet dat er eind komt aan Garrincha: "Wilt u werkelijk op deze manier het sportief plezier van vele Brugse jongeren ontnemen." © PDV
Redactie KW

Als het van De Lijn afhangt moet de voetbalactiviteit op de voormalige stelplaats in Assebroek tegen het einde van het jaar verdwijnen. Schepen Franky Demon trekt in een open brief hard van leer tegen het verdwijnen van Garrincha. “Ik benadruk dat Garrincha een echt succesverhaal is.”

De stelplaats aan het Gaston Roelandtsplein wordt al jarenlang niet meer gebruikt door De Lijn. De openbare vervoersmaatschappij verhuisde immers die activiteit naar een site nabij het station. Twee jonge ondernemers zagen echter wel mogelijkheden in deze leegstaande site en vestigden er in 2015 een tijdelijk indoor voetbalcentrum, met akkoord van eigenaar De Lijn.

Het project kreeg de naam Garrincha en zo werd de aanvankelijk eerst in Engeland erg populaire voetbalvariant ‘5-a-side’ ook in onze contreien gelanceerd.

Succesverhaal

“Als stadsbestuur keurden wij een tijdelijke wijziging van bestemming goed van stelplaats naar recreatie. Dit moest ieder jaar verlengd worden en dat gebeurde recent nog in oktober 2017; zoals te zien is op het plakkaat hier aan de ingang”, zegt schepen voor Ruimtelijke Ordening en jeugd Franky Demon (CD&V).

“Door deze tijdelijke recreatieve invulling kon de site van leegstandsproblemen gevrijwaard blijven, in afwachting van een verdere ontwikkeling op de site. Ik benadruk dat Garrincha een echt succesverhaal is want vele Brugse sporters, jong en minder jong, uit scholen, jeugdverenigingen en vriendengroepen vonden de weg naar Garrincha om er zich sportief uit te leven.”

“Recent besloot De Lijn echter, in principe samen met haar voogdijminister Ben Weyts (N-VA) om dit mooie verhaal een halt toe te roepen. De Lijn tekende immers beroep aan bij de provincie tegen de recentste tijdelijke bestemmingswijziging die de stad verleende. Aanvankelijk zag het er naar uit dat Garrincha al in januari dit jaar zou moeten stoppen met de uitbating op de site. Na overleg verkreeg Garrincha van De Lijn dat het verder mag uitbaten tot einde van dit jaar maar dan is het in principe onherroepelijk gedaan.”

Sanering?

De Lijn geeft als reden op dat er een sanering zou moeten uitgevoerd worden op de site. Maar ik zie niet in welke sanering. Ze hebben in al die jaren nog geen enkel plan voorgelegd van wat ze er willen mee aanvangen en plots zou er een sanering moeten uitgevoerd worden. Dat is toch niet echt geloofwaardig”, stelt schepen Demon sterk.

“Het stoot mij tegen de borst dat u helemaal niet als een goed huisvader omgaat met uw (leegstand) patrimonium”, richt hij zich in zijn open brief rechtstreeks tot minister Ben Weyts en de gedelegeerd bestuurder van De Lijn, Roger Kesteloot. Demon vraagt zich ook nog af of De Lijn deze gebouwen echt wil laten leegstaan en verkommeren.

Moet dit een toevluchtsoord worden voor voor ongewenste indringers en ongedierte? Wilt u werkelijk op deze manier het sportief plezier van vele Brugse jongeren ontnemen?”

Demon besluit zijn brief met te stellen dat hij het zou appreciëren mocht De Lijn, tot er definitieve bestemmingsplannen zijn, Garrincha de mogelijkheid biedt om de leegstaande gebouwen te gebruiken.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier