Francis uit Gits heeft beste zang- en siervogels

Francis toont de vink die de gouden medaille binnenhaalde. © (Foto EV)
Redactie KW

In het Italiaanse Cesena werd voor de 66ste keer het wereldkampioenschap voor zang- en siervogels georganiseerd. De vinken van Francis Soenen waren er goed voor één gouden en twee zilveren medailles. Het is al het zesde jaar op rij dat Francis in de prijzen valt.

Ongeveer 32.000 vogels namen deel aan het wereldkampioenschap in Italië. Daarvan kwamen er 2.000 uit België. “Wij brengen onze vogels eerst naar Zellik. Daar worden ze in kooien vervoerd naar Italië. Een achttal Belgische verzorgers gaan mee om ervoor te zorgen dat onze dieren niets tekort komen en dat ze bij aankomst weer helemaal in orde zijn voor de keuring”, legt Francis uit. Voor zijn zesde deelname stuurde hij zes vogels richting Cesena. “De vogels doen er mee in verschillende reeksen. Er is een reeks voor wildkleur, hun natuurlijke kleur dus. Er zijn ook vier reeksen voor mutaties, kleuren die je bekomt door te kweken en te combineren. In deze categorie kreeg ik mijn gouden medaille in de reeks ‘agaat’. Ook Mike Vandenbussche uit Gits deed mee en haalde een zilveren en bronzen medaille.” Beiden zijn aangesloten bij De Kasteelvink, waar ze intussen ook Krist Vanrolleghem inspireerden om aan tentoonstellingen deel te nemen.

Eigen tentoonstelling

Francis bezit momenteel een 50-tal vogels, die allen met veel liefde verzorgd worden. “Al van toen ik jong was, speelde ik met de vinken. Pas in 2000 begon ik ook mee te doen aan tentoonstellingen. Zo ben ik het jaar rond bezig met mijn hobby, in de winter doe ik tentoonstellingen en vanaf april zijn er weer vinkenzettingen.” De voorbije jaren bleek dat hij een heel getalenteerde kweker is, intussen behaalde hij al voor de zesde keer op rij een medaille op het wereldkampioenschap. Ook in Roeselare haalde hij op de Gouden Ring Show voor de zevende keer op rij de gouden ring binnen.

“Op wereldvlak is België sowieso een topland wat tentoonstellingen en kwekers betreft. Vooral West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen doen het altijd goed”, verduidelijkt Francis, “Af en toe word ik ook eens gevraagd om in een panel mijn ervaringen als kweker te delen.”

De Kasteelvink zelf maakt zich op voor de twaalfde tentoonstelling op zondag 25 februari vanaf 10u. in de lokalen van vzw Unie-K De Waaiberg in de Koolskampstraat 22d. Er wordt gespeeld in vier reeksen wildkleur en mutaties, in speelkooien en tentoonstellingskooien.

(EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier