Francis Peeters uit Veurne wil de mensen meer doen lachen

Redactie KW

Met zijn voordracht ” En…vergeet vooral niet te lachen ” probeert Veurnenaar Francis Peeters de mensen weer meer aan het lachen te krijgen.

Inderdaad, zo begint Francis zijn verhaal :

“Bij de inleiding van mijn conference verdedig ik twee stellingen waar ik 100 % achter sta.

1. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Enig ernstig studiewerk bevestigt dat het met het lachen in de wereld zienderogen achteruit gaat. Vele factoren zijn hier de oorzaak van!

2. Lachen is gezond. Hier sta ik even stil bij wat lachen eigenlijk allemaal met een mens doet en vooral hoe belangrijk lachen eigenlijk wel is voor het menselijk lichaam”.

Alleen vertellen is niet genoeg

Eén van de mogelijkheden om eens goed te lachen is het vertellen van een goede mop of ‘ het kluchtje’, zoals ze het in West-Vlaanderen zo mooi kunnen zeggen. Het spijtige nieuws is evenwel dat het ook met ‘het kluchtje’ niet zo goed gaat. De indruk wordt gewekt dat er vandaag alleen nog moppen worden getapt via het internet waarbij dan veel verloren gaat, zoals de mimiek, de intonatie en de pointe.

Bij iedere levensfase hoort een goede mop

Wie Francis kent, weet dat hij al heel zijn leven moppen vertelt, en toen al groeide het idee van ‘ooit doe ik daar wel eens iets mee’. Een 5-tal jaar geleden ging hij met pensioen na een rijkgevulde loopbaan bij een bank en werd hij voorzitter van de seniorenvereniging Vief Veurne. Bestuursleden van deze vereniging bleven maar aandringen om eens een namiddag moppen en anekdotes te vertellen voor de leden van hun vereniging. Zo zocht Francis lang naar een leidraad om de moppen aan elkaar te praten en vond dat de verschillende facetten van het leven een geschikt gegeven was. Zijn causerie “En…vergeet vooral niet te lachen” was geboren. Hierbij neemt hij aan de hand van moppen en anekdotes het publiek mee op een wandeling door het leven want over elke belangrijke levensfase valt wel iets ludieks te vertellen.

Moppen tappen is mijn leven

Na ongeveer zestig optredens is het grootste geluk van Francis als mensen na het optreden komen zeggen ‘lang geleden dat we nog zo hard hebben gelachen’. “Dan kan mijn dag niet meer stuk want daarvoor doe ik het ten slotte”, besluit de goedlachse moppentapper uit Veurne.

Francis Peeters is te bereiken via mail: ciskepeeters@telenet.be

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier