Fotovrienden-Lendelede voor beginners en experts

© Frank Meurisse
Redactie KW

Lendelede heeft voortaan ook zijn eigen fotoclub. Stichter is Yvon Syx, voorzitter van de Cultuurraad en zelf een fervent fotoliefhebber.

“We zijn gestart met twaalf leden, maar hopen dat er uiteraard nog andere geïnteresseerden zullen bijkomen. En die oproep richt ik ook en vooral naar de jongeren. Sinds ik in mei 2013 voorzitter werd van de Cultuurraad organiseerden we in de gemeente drie fototentoonstellingen”, zegt Yvon Syx. “Burgemeester Carine Dewaele en schepen van Cultuur Pedro Ketels en nog enkele fotoliefhebbers vroegen me dan of ik niet met een fotogroep zou willen beginnen in Lendelede. En ik vond dat een goed idee en zeker de moeite waard om het alvast te proberen.”

Yvon is zelf een fotoamateur ‘pur sang’. “Ik ben al zes jaar lid van de fotogroep ‘Eos Wevelgem’. De voorbije jaren ben ik vooral bezig met portretfotografie, meer bepaald karakterportretten. En met een uitgesproken voorkeur voor zwart-witfoto’s omdat daar volgens mij meer kracht van uitgaat. Ik doe ook gepassioneerd mee aan regionale, nationale en internationale fotowedstrijden, waar ik telkens ook al wat prijzen kon verzamelen.

Eind vorig jaar kreeg ik als fotoliefhebber een heel mooi kerstcadeau. De Internationale federatie voor kunstfotografie (Federation Internatioanale de l’Art Photographique) kende me de A-FIAP-titel toe voor de kwaliteit van mijn fotografisch werk tijdens internationale wedstrijden.”

Stichtingsvergadering

Op 11 december van vorig jaar was er de stichtingsvergadering van ‘Fotovrienden-Lendelede. “Een tiental geïnteresseerden waren er op afgekomen. Daar bespraken we de doelstellingen van onze nieuwe fotogroep. We willen ons niet alleen toespitsen op gevorderde amateurfotografen, ook beginnende liefhebbers zijn welkom. In onze maandelijkse vergaderingen (telkens op de eerste donderdag van de maand, red.) zullen we foto’s van de leden en beelden van meer bekende fotografen bespreken en analyseren zodat we zelf qua techniek en compositie betere foto’s kunnen maken. We willen workshops organiseren over verschillende fotografische disciplines en leren onze foto’s beter maken met ‘Lightroom’, een programma van Photoshop. We zullen fotografische uitstappen doen met een vrij of een opgelegd thema, fototentoonstellingen bezoeken en zelf een tweejaarlijkse fototentoonstelling organiseren in de gemeente.”

De jonge vereniging heeft al een website. “Onze webmaster Eric Debersaques zal die beetje per beetje aanmaken. Een gedeelte ervan is enkel voor de leden bestemd, die daar een eigen fotoblog kunnen aanmaken.”

Jongeren?

Fotovrienden-Lendelede komt elke eerste donderdag van de maand van 19.45 tot 22 uur bijeen in ‘t Trefpunt in het DOC. “Daarnaast zal ik de derde donderdag van de maand op dezelfde plaats samenkomen met de leden die weinig foto-ervaring hebben om ze de hulp te geven die ze nodig hebben om die hobby goed te kunnen beoefenen. Op onze eerste vergadering van 8 januari konden we twaalf leden inschrijven. Een goede start. Al zou ik graag hebben dat er meer interesse komt voor onze vereniging van jongeren. Nu hebben we slechts één twintiger als lid. Voor het geld moet men het niet laten. We vragen slechts 30 euro lidgeld per jaar en dat is dan om onder andere de huur van ons lokaal te betalen, maar ook om later een eigen beamer en scherm te kunnen kopen. Gelukkig zorgt één van onze leden daar gratis voorlopig voor. Maar als onze groep een succes wordt, kopen we dat beter zelf aan.”

Het bestuur van Fotovrienden-Lendelede bestaat uit voorzitter Yvon Syx, secretaris Annie De Kempeneer, webmaster Eric Debersaques en bestuursleden Marleen Quequin en de jongste liefhebber Thomas Decouttere.

“Elk jaar zullen twee van de vier bestuursleden hun kandidatuur openstellen zodat andere leden ook de kans krijgen om bestuurslid te worden. Voorzittersverkiezingen organiseren we om de drie jaar.”

Wie lid wil worden of info wenst kan terecht bij Yvon Syx op 051 31 16 90 of yvon.syx@telenet.be.

(IB)

>> www.fotovriendenlendelede.be