Fotografe Karen Nachtergaele uit Dentergem brengt autisme in Oostblok in beeld

Fotografe Karen Nachtergaele hoopt een beurs in de wacht te kunnen slepen om zo haar project rond autisme in de voormalige Sovjet-Unie verder te kunnen uitvoeren. (Foto Danny) © (Foto Danny)
Redactie KW

Karen Nachtergaele koos tijdens haar opleiding fotografie voor sociale onderwerpen. Ze reisde al twee keer naar voormalige Sovjet-staten om gezinnen met een autistisch kind in beeld te brengen.

Karen Nachtergaele (29) is de dochter van sportraadvoorzitter Jan Nachtergaele en penningmeester van Joggingclub Mandeldal Nicole Nemegheer. Ze studeerde ergotherapie, woont met haar vriend Lander Desmet in de Bunderswijk en werkt als GON-begeleidster.

Haar grote passie ontdekte ze toen ze na de aanschaf van een nieuwe camera avondlessen fotografie ging volgen. Begin dit jaar beëindigde ze met glans haar vierjarige opleiding met de voorstelling van haar eindwerk in Gent. In haar fotowerk combineert ze wat ze is: een sociaal bewogen globetrotter en creatieve duizendpoot.

Vorige zomer nam Karen deel aan een internationale fotoworkshop in Sint-Petersburg. Daar werkte ze aan een persoonlijke fotoreeks over autisme. “Autisme wordt in Rusland nog niet echt aanvaard als ziekte en ouders raken vaak volledig geïsoleerd. Er is geen gespecialiseerde hulp, geen begrip en weinig toekomstperspectief voor het kind”, zegt ze.

Karen ging bij drie gezinnen langs om het kind in zijn omgeving in beeld te brengen. Ze maakte er onder meer kennis met Irina, Alexander en hun dochter Anya (19). “De ouders moeten zelf voor hun kind zorgen en dat weegt enorm door. Zij slapen soms zelfs in shifts”, klinkt het.

(Edith Van Wuytswinkel)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Tielt van vrijdag 11 april

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier