Forse facelift voor de wijk Witte Poort na jaren wachten

De sociale woonwijk de Witte Poort bestaat uit diverse straten. Zoals de Acacialaan. De betonnen rijbaan wordt heraangelegd in asfalt. Er komen ook nieuwe voetpaden en opritten. (EDB-foto MV)
Redactie KW

De wegen- en rioleringswerken in de wijk Witte Poort vangen halfweg maart aan. De Watergroep startte maandag ondanks het slecht weer in de Wittepoortlaan al met het vervangen van de waterleiding. Donderdagavond vond voor de tweede keer een bewonersvergadering plaats. Er waren een vijftigtal inwoners aanwezig. De werken van De Watergroep zullen acht weken duren.

“We willen er een mooie wijk van maken”, liet schepen van Openbare Werken Belinda Beauprez (N-VA) horen. De wijk wordt gevormd door de Wittepoortlaan, Vlaslaan, Parklaan, Acacialaan en Weidelaan. Er komt een gescheiden riolering. “De rijbaan in asfalt wordt vijf meter breed“, zegt Nicolas Duynslaeger van het studiebureau GroupD uit Harelbeke. “De voetpaden zullen een breedte hebben van anderhalve meter en worden aangelegd in grijze betonstraatstenen. De opritten in klinkers. Er komen parkeerhavens, een groenzone en ook dwarsparkings. Ter hoogte van het plein in de Wittepoortlaan komt er een aan weerszijden een verkeersplateau. Op het plein voorzien we speeltuigen en zitbanken. Op de kruispunten komen er bomen.”

Aannemer Cnockaert Construct uit Wervik krijgt 120 werkdagen. De werken zullen een klein jaar duren. Eindelijk, want er is hiervan al jarenlang sprake. De plannen werden concreet toen in mei 2015 (!) het bestek op de gemeenteraad werd goedgekeurd.

Uit 1952

Het patrimonium van de sociale huisvestingsmaatschappij De Leie is er samen goed voor 140 woningen, waarvan de oudste uit 1952 dateren. De eerste plannen om er één en ander grondig aan te pakken, verschenen eind 2010 al in deze krant. “Er komt een gescheiden rioleringsstelsel en een nieuw wegdek“, vertelt schepen van Openbare Werken Belinda Beauprez (N-VA). “Zo wordt de betonnen rijbaan vervangen door asfalt.

“Op het centrale plein komen speeltuigen en zitbanken” – Nicolas Duynslager (studiebureau GroupD)

In de wijk geldt zone 30. Op de bewonersvergadering in Ter Linde waren ook inwoners uit de Kleine Wervikstraat en Akkerstraat aanwezig. De snelheid was zo te horen een bekommernis van nogal wat aanwezigen. Het tweede deel van de Kleine Wervikstraat is bovendien een woonerf en zone 20. De inwoners vragen er al jarenlang verkeersremmende maatregelen.

De meeste voetpaden en opritten bevinden zich in een heel slechte toestand. Nu ligt er op de parkeerplaatsen kiezel en zijn er veel plassen. (Foto MV)
De meeste voetpaden en opritten bevinden zich in een heel slechte toestand. Nu ligt er op de parkeerplaatsen kiezel en zijn er veel plassen. (Foto MV)

De ongeveer negentig parkeerplaatsen voor de huizen worden aangelegd in waterdoorlatende betonstraatstenen. Nu ligt er kiezel en zijn er veel plassen. Dat het centrale groene plein wordt vernieuwd, is voor de kinderen een pluspunt. Tijdens de rioleringswerken komt er voor de inwoners van de verkaveling in de Akkerstraat voor de toegankelijkheid een oplossing via de Wervikstraat. “Er ligt daar nu voor voetgangers en fietsers een weg in dolomiet en die gaan we tijdelijk laten gebruiken voor het plaatselijk verkeer”, zegt de schepen.

Bufferbekken

Aan de overkant de Wervikstraat komt er achter Triamant een bufferbekken. “Daarin gaan we het regenwater afkomstig van de Witte Poort opvangen”, legt Belinda Beauprez uit. “Dat water zal dan worden gebruikt om in de zomer de drie terreinen van SK Geluwe te besproeien. Het wordt dus een win-winsituatie.”

Goed nieuws dus voor de tweedeprovincialer. “Nu betaalt de stad het water”, aldus voorzitter Nino D’Hellem. “Ik heb alvast gevraagd dat de pomp zwaar genoeg zou zijn want de afstand van dat bufferbekken naar het eerste terrein is redelijk groot.”

De kostprijs is 2.119.563 euro. Daarvan is 1.255.202 euro ten laste van de stad Wervik. De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen betaalt 908.939 euro. Sociale huisvestingsmaatschappij De Leie bekostigt de heraanleg van de opritten, goed voor 265.000 euro. De Watergroep vernieuwt de oude waterleidingen. Het kostenplaatje daarvan bedraagt 489.665 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier