‘Flying Doctor’ Anthony Caere uit Damme is terug thuis na vliegtuigcrash

Anthony Caere was zichtbaar opgelucht thuis te zijn en ging meteen zijn pony groeten. Hij moet nog een tijdje een neusbrace dragen. © MM
Redactie KW

De piloot lag twee weken in het ziekenhuis na een vliegtuigcrash in Congo en moest een gezichtsreconstructie ondergaan. “De operatie verliep beter dan verwacht. Ik herken mezelf terug in de spiegel. Of ik nu thuisblijf? Neen, ik hoop zo snel mogelijk terug te keren”, zegt Anthony, die revalideert bij zijn ouders.

“Natuurlijk denk ik nog terug aan het moment waarop ik moest beslissen waar we zouden neerstorten. Op een fractie van enkele seconden moest ik de keuze maken tussen een groep mensen of de bomen. Dat vergeet je niet zomaar. Maar aan de andere kant: je wéét dat het kan gebeuren.” Twee weken na zijn zware vliegtuigcrash flitst het noodlottige moment nog vaak door het hoofd van piloot Anthony Caere (36) uit Damme. De geboren West-Vlaming is al enkele jaren actief in Congo, waar hij aan het hoofd staat van Virunga’s Air Wings. Op 20 april liep het echter fout. “Tijdens het opstijgen kregen we problemen. Al snel bleek dat we geen kans hadden. Op dat moment wil je als piloot vooral andere mensen vermijden tijdens de crash. Dat is ook gelukt.”

Op een fractie van enkele seconden moest ik de keuze maken tussen een groep mensen of de bomen

“Als bij wonder kwam ik er samen met mijn twee passagiers ook levend uit. Nadien koos ik meteen voor een operatie en revalidatie in België. Toen de zwelling weg was, konden de dokters beginnen aan de operatie. Die duurde uiteindelijk redelijk lang. Alles bij elkaar toch zo’n zes uur. Bij het ontwaken denk je natuurlijk meteen: hoe zie ik eruit? Is de operatie geslaagd? Maar eerlijk waar: ik heb de beste dokters gehad. Eindelijk herken ik mezelf terug in de spiegel. Het resultaat is veel beter dan verwacht”, getuigt Anthony.

Revalidatie

Na twee weken verplicht in het ziekenhuis te blijven, mocht Anthony gisteren eindelijk terug naar huis. Zich vervelen in het ziekenhuis was geen optie. Caere kreeg honderden sms’en, telefoontjes en steunbetuigingen via sociale media. “Dat was echt zot”, geeft Anthony toe. “In het ziekenhuis kreeg ik ook een heleboel kaartjes toegestuurd. Eén voor één om mij te steunen. Fantastisch was dat.” De komende weken staan volledig in het teken van zijn revalidatie. De operatie is op het eerste zicht volledig geslaagd. Blijvende letsels zal Anthony niet overhouden aan zijn zware crash. Het eerste moment zag er nochtans allesbehalve goed uit, toen Anthony volledig onder het bloed werd afgevoerd. Een gescheurd ooglid zorgde ervoor dat de piloot even vreesde blind te zijn. “Ik ben echt tevreden met hoe ik er nu voor sta. In principe word ik volledig terug de oude.”

Terug aan het werk

Thuis bij zijn ouders in Damme wil Caere zich zo snel mogelijk voorbereiden om terug aan het werk te gaan. Vlak na de crash hoopten vader en moeder stiekem dat hun zoon in België zou blijven. Al lijkt dat eerder een utopie. “Neen, neen. Dat zal niet het geval zijn. We (hij doelt op zijn vriendin, red.) willen zo snel mogelijk terug naar Congo.” De voorbije jaren verzeilde de West-Vlaming verschillende keren in gevaarlijke omstandigheden. Zo werd hij al door rebellen beschoten in zijn vliegtuig en dreigde hij ook eens boven zee zonder brandstof te vallen. Genoeg is genoeg, zou een doorsnee burger denken na zijn laatste crash. “Zo zit ik niet in elkaar. Het was een mechanisch defect. Dat kan gebeuren. Angst om terug te vliegen heb ik zeker niet.” Productiehuis Geronimo werkt ondertussen samen met Anthony aan een plan om een oplossing te vinden voor het vliegtuig dat compleet vernield is.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier