Floris (23) uit Mariakerke brengt goochelshows met Cirque Magique

Redactie KW

Als kleuter wilde Floris Vandamme al circusartiest worden. Twintig jaar later heeft de student sociaal werk met Cirque Magique een eigen bedrijfje, waarmee hij goochelshows verzorgt.

“Om mijn droom waar te maken, sloot ik me aan bij circusschool Woesh, toen alleen maar in Brugge gevestigd”, legt Floris uit. “We leerden er de diabolo bedienen en jongleerden er met kegels, balletjes… De circusschool gaf zelfs optredens in Luxemburg. Een docent liet na de les nog enkele goocheltrucs zien, en dat vond ik erg aantrekkelijk. Ik legde mij er volledig op toe. Je kan trucs aankopen in de winkel, net als het materiaal. Als laatstejaars leerling van het Onze-Lieve-Vrouwecollege gaf ik mijn eerste show, wat een schot in de roos bleek. De kunst blijft om het publiek te verrassen. Ik geef de shows niet onder mijn eigen naam, maar als Cirque Magique. De bijhorende site onderhoud ik helemaal zelf. Een nieuwe act leer je niet vlug even aan. Je moet die door en door beheersen, waardoor je er als goochelaar je eigen accent kan inleggen. Een vleugje humor is handig om het ijs te breken.”

Huisdier Charlie

“Mijn passie voor goochelen uit zich op meerdere manieren: tafel- of close-up goochelen, een goochelshow voor scholen, of tijdens evenementen, en straatanimatie. Daar gebruik ik ook huisdier Charlie. Op de Paulusfeesten 2013 en 2014 deed ik ook aan straattheater. Samen met enkele vrienden uit de Westhoek richtte ik Compagnie Gigant op. In deze show neemt een reus deel aan een rouwstoet. De Gigant gaat dit jaar in première”, vertelt Floris.

Niet duur

“Goochelen is niet echt een dure hobby. Aangepaste kledij en gordijnen zijn handig, samen met enkele attributen. Ook in mijn studies komt mijn passie voor goochelen aan de oppervlakte. Mijn bachelorproef heeft goochelen als thema. Het zal waarschijnlijk te hoog gegrepen zijn om er straks mijn beroep van te maken, maar toch wil ik met Cirque Magique actief blijven. De verwondering van de toeschouwers na een geslaagde act is het mooiste bewijs dat intensief oefenen loont. Mijn shows vormen een mooie illustratie van het spreekwoord oefening baart kunst”, aldus nog Floris Vandamme.

(BVO – Foto BVO)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht.