‘Flor’ wil wereldrecord vuurspuwen verpulveren

© Benny Proot
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

“Ik schat onze slaagkansen toch op 95 procent. Het moet écht lukken.” Lorenzo ‘Flor’ Expeels (29) uit Sint-Kruis is er zeker van : in augustus zal hij mee het wereldrecord simultaan vuurspuwen verbeteren.

“Het huidige record staat op 293 personen, wij willen met 360 mensen tegelijk vuurspuwen”, vertelt Flor Expeels. “Samen met onder meer de Nederlandse initiatiefnemer Thomas Meijwaard ben ik fanatiek mensen aan het ronselen. Zelf heb ik al een tiental vrienden kunnen overtuigen, onder wie ook mijn vriendin Ginny. (lacht) Tijdens de recordpoging zullen al zeker drie continenten vertegenwoordigd zijn: Europa, Noord-Amerika en Azië. We zijn nog steeds op zoek naar extra mensen. Het enige wat je moet doen is een workshop volgen in Nederland, waar je veilig leert vuurspuwen. Elke maand rij ik naar daar, geïnteresseerden kunnen gerust met me meerijden.”

Bucket list

Met de wereldrecordpoging komen twee van Flors levensdoelen bij elkaar. “Ik heb een bucket list, met dingen die ik zeker nog in mijn leven wil doen. Heel die lijst wil ik afwerken: uit een vliegtuig springen, een metalfestival op een cruiseschip in de VS bijwonen, Zuid-Afrika bezoeken… Ook vuurspuwen staat erop. Net zoals ieder kind heb ik vroeger wel eens met vuur gespeeld en die passie bleef. Twee jaar geleden heb ik voor het eerst vuurgespuwd, en het heeft me gebeten. Naast vuurspuwen kan ik intussen ook al vuur eten (fakkels doven in de mond) en vapor tricks (spelen met brandbaar gas). Op mijn bucket list stond ook een wereldrecord vestigen. Het is mij eender met wat, maar ik wil mijn naam in het Guinness Book of Records zien staan. En met deze poging sla ik twee vliegen in één klap.”

Net zoals zingen

De instrumenten van een vuurspuwer: een bidon olie, een fakkel, een emmer water, een blusdeken en vooral een vochtige doek. “Als je spuwt, drupt de olie een beetje langs je kin. Als je dat niet zou wegvegen, zou je intussen doordrenkt T-shirt plots in de fik kunnen vliegen… Vuurspuwen is gevaarlijk, daar moeten we niet flauw over doen. Als je de olie inslikt, zit je zeker enkele uren op de pot. Maar het allergevaarlijkste is het inademen van de gassen. Dan loop je het risico op een chemische longonsteking, en die kan fataal zijn… Maar alles wordt minutieus aangeleerd. Het is net zoals zingen: het ademhalen komt niet uit de longen, wel uit de buik.”

Brandwonden komt maar zelden voor. “Als mijn baard een beetje te lang staat, durft die wel even te smeulen”, lacht Flor, die als dakwerker actief is bij Ducla Darkwerken in Beernem. “Jezelf verbranden gebeurt zelden, hoogstens loop je een kleine brandwonde op. Toen ik voor het eerst fakkels in mijn mond stak, durfde ik mijn lippen wel eens te verbranden. Maar als je deze hobby wilt doen, hoort dat erbij. Je kan altijd een beetje zalf wrijven, hé.”

Meer info: www.fierce360.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier