Flemish Food Bash, het gekste foodevent op het strand van Koksijde

Chef Nicholas van Carcasse doet het publiek watertanden met knapperig buikspek. © MVO
Redactie KW

Zondagmiddag om 12 uur waren alle chefs, ambachtelijke bierbrouwers en wijn- en cocktailexperten klaar om de bezoekers van Flemish Food Bash culinair te verrassen op het strand van Koksijde. Maar voor bedenker Vincent Florizoone kan het nooit gek genoeg en moet het geheel muzikaal omkaderd worden door de hipste dj’s, hoort er een tattootent bij, street art, barbierkunst en een sekscorner met opblaaspoppen…

De toegang is gratis, maar er moest vooraf online geregistreerd worden en het evenement was enkel toegankelijk voor 18-plussers, in de eerste plaats vanwege het gedurfde seksuele tintje. Wie er zondag nog naartoe wou, is eraan voor de moeite, want de 2.500 tickets zijn uitverkocht. Wie toch geluk heeft en erbij kan zijn, kan dit tot 1 uur en zal zijn ogen, neus en oren niet geloven…

Naast Sofie’s Sunset Bar zijn de Burning Butchers met de grootste barbecue in België de opvallendste blikvangers. Woody Sweetlove van de bekende ‘Charcuterie Mazure’ in Oostende pakt uit met de lekkerste bloedpensen. Vincent heeft ook een aantal sterrenchefs uit het hele land opgetrommeld, waaronder Dennis Broeckx van het Antwerpse Epicerie Du Cirque, die voor een Mexicaanse verrassing op topniveau zorgt. Ook de Koksijdse chefs, waaronder Vincent zelf, laten zich niet onbetuigd: Willem Hiele presenteert een frisse ceviche in vrolijke kleuren, waarbij geroosterde cashewnoten voor de bite zorgen en streekproducten als rode biet en maïs voor een contrast met aardse smaken.

Vis op de imposante BBQ van de Burning Butchers.
Vis op de imposante BBQ van de Burning Butchers.© MVO

Nicholas Misera Wentein van Carcasse doet de bezoekers watertanden met een ‘puur natuur’ bereiding van uitstekend buikspek: “Ik ‘lacqueer’ het buikspek en maak het klaar op de grote bakplaten, die de gepaste hitte afgeven. Als bijgerecht kies ik voor een crème van gefermenteerde sojabonen”. Wie Vincent kent, weet dat hij een ambassadeur is van ambachtelijke Belgische bieren, die dus niet mochten ontbreken op Flemish Food Bash. Brouwerij Totem tapt bieren met gekke namen, zoals het typisch Gentse ‘Vrie Weisse’ of het atypische ‘Cojico’. Deze brouwers lieten voor het eerst van zich spreken met hun ‘smoked flavours’ en toevoegingen als chocolade en pepers. De ambachtelijke brouwers van Hedonis laten het publiek kennismaken met hun inventieve hopbrouwsels. Op een hip evenement zijn uiteraard ook trendy cocktails een must en de cocktailmasters zullen hun werk hebben tot in de late uurtjes. Vincent Florizoone staat bekend als een extravagante, creatieve chef met een ongebreidelde fantasie en hij denkt inderdaad altijd ‘out of the box’, maar de bedoeling van zijn evenement is wel heel duidelijk: hij wil dat chefs beter leren netwerken, samenwerken, dat ze hun recepten delen en de fantastische Belgische bieren meer aandacht geven in hun zaak.

(MVO – foto’s MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier