Filip Cauwelier beschermt de eendjes langs Driekavenstraat

Filip Cauwelier: "Ik hoop echt dat het op die manier duidelijk kan worden dat de bestuurders beter voorzichtig voorbijrijden en desnoods tijdig kunnen remmen." © Nele
Redactie KW

Filip Cauwelier (53) ontwierp bordjes met een eendje erop om de chauffeurs in de Driekavenstraat in Zwevezele erop te wijzen dat er eendjes de weg kunnen oversteken. “Onlangs werden er weer vier eenden doodgereden en toen ik dat zag, brak mijn hart”, zegt de dierenvriend.

Filip Cauwelier woont in de Driekavenstraat en langs die straat kan je vaak eendjes de weg zien overstappen. De eendjes vertoeven in de gracht, maar in het ergste geval worden ze overreden door de voorbijrijdende auto’s. Filip vindt dat erg en wil de chauffeurs er op attent maken dat ze beter traag rijden om zo de eendjes te beschermen tegen de dood. “Ik ben inderdaad een echte dierenvriend”, vertelt Filip. “Meer nog, ik hou van de natuur en het landelijke karakter. Ik woon in de Driekavenstraat middenin de open natuur. Een prachtig gebied met veel groen, bomen en dieren. Onlangs merkte ik op dat er hier veel eendjes vertoeven. Omdat ik enorm begaan ben met dieren wilde ik graag weten hoe die eendjes hier terechtkwamen. Joris Ide, een bekende zakenman, woont hier een beetje verder en zijn woning is omringd met een mooie vijver. Die vijver wordt druk bezocht door eendjes. Het raadsel van waar de eendjes vandaan komen, was opgelost.”

Filip Cauwelier:
Filip Cauwelier: “De doodgereden eendjes liet ik bewust liggen langs de graskant. Zo kan iedereen zien hoe erg dat is voor de dieren.”© Nele

“De eendjes gaan vaak op stap en bewandelen de graskanten voorbij mijn straat. Ze genieten van het leven in de eendenvijver, maar genieten evenveel van het leven in de gracht. Dat mooie liedje blijft spijtig genoeg niet duren. De auto’s razen hier voorbij en dat is heel gevaarlijk voor de dieren. Onlangs werden er weer vier eenden doodgereden en toen ik dat zag, brak mijn hart. In mijn ogen is dat een vorm van dierenleed. Ik wilde de chauffeurs erop wijzen dat er hier eendjes verblijven en dat ze hun snelheid beter kunnen aanpassen.”

Broedplaats

Vandaar dat hij op het idee kwam om zelfgemaakte verwijzingsbordjes te ontwerpen. “Ik maakte drie driehoekige bordjes met een rode rand en daarop een zwart eendje geschilderd. Die bordjes kan je nu opmerken op de plaats waar de eendjes graag vertoeven. Mijn doel is vooral de melding duidelijk te maken dat er eendjes rondlopen. De vier doodgereden eendjes liet ik heel bewust liggen langs de graskant. Zo kan iedereen zien hoe erg dat is voor de dieren. Ik hoop echt dat het op die manier duidelijk kan worden dat de bestuurders beter voorzichtig voorbijrijden en desnoods tijdig kunnen remmen.”

Het is nu trouwens de tijd van het jaar voor de eendjes om eieren te leggen. Door de voortplanting leggen ze eieren en zoeken ze een nest waarop ze kunnen broeden. In de natuur bouwen ze daar zelf een nest voor op een veilige plaats, volgens de eendjes althans”, rondt Filip Cauwelier af.

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier