Fietsgroep De doorzetters uit Brugge zamelt 35.000 euro in voor Kom op tegen Kanker

De Doorzetters schrijven dit jaar 6 teams in. © DDM
Redactie KW

Vijf jaar terug overwon Ronald Plovie (57) schildklierkanker en besliste hij om de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker te fietsen.

“Een ritje met de fiets was vroeger een van mijn favoriete bezigheden, maar nooit over heel grote afstanden.” Aan het woord is Ronald Plovie (57), oprichter van fietsgroep De Doorzetters. “Toen de moeder van mijn echtgenote Veronique af te rekenen kreeg met kanker, kregen we voor het eerst lucht van het 1000km-weekend van Kom op tegen Kanker. We dachten er toen al aan om eens mee te doen, maar doordat ik in ploegen werkte kwam het er niet van.”

Stemband minder

Toen vijf jaar terug het noodlot toesloeg bij Ronald zelf en de diagnose schildklierkanker gesteld werd, was dat een zware klap. “De grond zakte weg onder mijn voeten en ik was boos op alles en iedereen“, zegt hij. “Maar ik heb me herpakt en heb mezelf toen voorgenomen dat ik me zou inzetten voor Kom op tegen Kanker als ik er goed zou uitkomen.”

“Ik wou vooral bewijzen dat mensen die kanker gehad hebben daarom niet per se afgeschreven zijn”

Ondertussen telt Ronald een stemband minder, maar hield hij woord. “Ik begon te trainen als een bezetene. De eerste keer reed ik 750km, de laatste dag moest ik forfait geven wegens darmproblemen. Ik wou vooral bewijzen dat mensen die kanker gehad hebben daarom niet per se afgeschreven zijn.”

Om mee te mogen doen, moet 5.000 euro gestort worden op de rekening van het goede doel. “We zijn eigenlijk voorzichtig begonnen met een A4’tje te verspreiden in onze kennissenkring”, zegt echtgenote Veronique. “Het herstelproces van Ronald lag bij velen nog vers in het geheugen en het eerste jaar haalden we meteen 11.000 euro, iets wat we nooit hadden verwacht.”

Allerlei benefietacties

Het werkte bij velen aanstekelijk, want ondertussen werd De Doorzetters opgericht, is het peloton al dertien man sterk en schrijven ze dit jaar 6 teams in, goed voor 35.000 euro. Naast de fietsers helpen nog twaalf vrijwilligers om allerlei benefietacties te organiseren. Stefaan Snijkers (52) had tot voor twee jaar nog nooit op een koersfiets gezeten en rijdt dit jaar 500km mee. “Onze echtgenotes kenden elkaar en omdat mijn moeder gestorven is aan kanker, besliste ik mee te doen. Ik had het niet gedacht, maar ondertussen is deze fantastische bende volledig ingeburgerd in ons sociaal leven. Telkens als we iets organiseren, tekent iedereen present.”

(DDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier