Fietsen in het spoor van van kunstschilder De Backer

De Initatiefnemers André Goeminne en Luc Levrau van de Roger De Backerroute die op zaterdag 7 juli wordt ingereden. (Foto MVW)
Redactie KW

Als herinnering aan kunstschilder Roger De Backer (1897-1984) werd een fietsroute ontworpen. De route start aan het Georges-Jozef Imschootplein in Machelen-Zulte maar je kan ook op gelijk welke plaats de route de fiets-, of wandeltocht aanvangen.

De totale afstand van de nieuwe fietstroute bedraagt 25 km en situeert zich langs Machelen, Grammene, Gottem en Olsene. De route zal officieel ingereden worden op zaterdag 7 juli. Een werkgroep, onder leiding van coördinator André Goeminne en initiatiefnemer Luc Levrau, wil op die manier een nieuw eerbetoon brengen aan kunstschilder Roger De Backer. Hij zou vorig jaar 120 jaar geworden zijn en werd toen al gehuldigd met een overzichtstentoonstelling en een gelegenheidscatalogus.

“De fietsroute loopt door het hart van de Leiestreek“, getuigen Luc Levrau en André Goeminne. “Het parcours volgt de leefwereld van Roger De Backer. Op meerdere plaatsen heeft hij de Leie en het Leielandschap plastisch vereeuwigd. Hij schetste, schilderde en tekende in de omgeving van Machelen, Grammene, Gottem, Dentergem, Oeselgem en Olsene. De fietsgids en de daarbij horende fietskaart beschrijven de vele bezienswaardigheden onderweg. Bij de start van de route, en onderweg, zijn drie oplaadplaatsen voor elektrische fietsen voorzien. De oplaadpalen worden op 7 juli in gebruik genomen en zijn opgesmukt met een schilderij van en ter herinnering aan Roger De

Backer”.

“Ik ben eigenlijk zijdelings betrokken, als voorzitter en startgever, bij de ontwikkeling van de fietsroute”, vult ereburgemeester-voorzitter Georges Peirs aan. De echte promotoren-initiatiefnemers zijn de cultuurtoppers Luc Levrau en André Goeminne.”

“Toeristisch gezien brengt deze route zowel de mooiste plekjes en dorpjes in onze buurt alsook alle mogelijke horecapleisterplaatsen in kaart”, getuigt Filip Peers als schepen van milieu.” De route was voor bepaalde ondernemers uit de horeca de gelegenheid om een kunstminnende oplaadplaats voor elektrische fietsen te voorzien. Een aan te moedigen voorbeeld van de manier waarop toerisme en cultuur kunnen bijdragen tot een beter en aangenamer leefmilieu.”

Praktisch

Cultuurschepen Michael Vandemeulebroecke onderstreept de medewerking van de gemeente Zulte en POLS, het intergemeentelijk samenwerkingsverband dat cultuur en erfgoed centraal stelt.

Zaterdag 7 juli wordt er om 14 uur verzameld aan ‘t Leiebolleke in Machelen met voorstelling van de eerste fietslaadpaal in Machelen met een afbeelding van een schilderij van Roger De Backer, om 14.30 uur volgt het startsein door Georges Peirs, ereburgemeester en voorzitter van de werkgroep en Simon Lagrange, burgemeester van de gemeente Zulte, om 17 uur aankomst op Machelendorp met optreden van ‘Ze Quaffeurz’.

Meer info: dienst toerisme Zulte, Centrumstraat 9; dienst toerisme Machelen, Roger Raveelmuseum , Gildestraat 2-8; en bij de dienst toerisme van Deinze en Dentergem -VVV Leiestreek en Toerisme Deinze Stadswinkel Waregem en Texture.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier