Fieldlabs in Kortrijk officieel geopend

Redactie KW

De vier Fieldlabs langs de Leieboorden in Kortrijk werden gisteren officieel geopend. de Fieldlabs kaderen in het EU-project ‘Profit’ en is een samenwerking tussen Howest, stad Kortrijk en diverse bedrijven. Doelstelling is om jongeren en kinderen aan te zetten tot bewegen. Via een wandeling werden ze alle vier voorgesteld.

Schepen van Sport, Cultuur en Onderwijs An Vandersteene toonde zich tevreden. “Dit project is vier jaar geleden ontstaan. Vier jaar later kunnen we de Fieldlabs eindelijk met trots openen. We kunnen spreken van vier levende laboratoria want via de feedback van mensen die de Fieldlabs gebruiken, kunnen er nog altijd aanpassingen gebeuren.” Verder heeft de schepen het over vier belangrijke pijlers. “Allereerst is dit een goede vorm van gezondheidszorg. Ten tweede willen we mensen stimuleren die niet in een club sporten. Ten derde kunnen er via snelle feedback nog aanpassingen gebeuren. Als laatste is dit een hele innovatie in de sportwereld. We zijn de enige stad in België die Fieldlabs heeft. Enige trots is dus op zijn plaats”, aldus An Vandersteene.

Wandeling

Ook projectcoördinator van stad Kortrijk, Dieter Van Hamme, was een blij man. Hij had het over een goede invulling van de beleidsdoelstelling ‘het versporten van openbaar domein’. “We willen dat mensen niet altijd naar dezelfde locatie moeten of in een club moeten sporten om te kunnen bewegen. Daarom willen we faciliteiten voorzien in het openbaar domein op verschillende locaties. De Fieldlabs vullen die doelstelling perfect in.”

Dan was het tijd voor de wandeling. Eerste halte was het voorplein van The Level, het gebouw van Howest waar de opleiding Digital Arts and Entertainment gevestigd. Daar staat nu een LCD-scherm met touchschreen genaamd ‘Exergames’. Game designers van Howest kunnen er hun prototypes op testen. Er kunnen verschillende games gespeeld worden waarbij de gamers constant moeten bewegen, vooral met de armen. In de toekomst zullen er dus nog andere games kunnen gespeeld worden op het LCD-scherm dat vrij toegankelijk is voor iedereen.

Daarna trok de meute naar jeugdcentrum Tranzit. Daar werd een interactieve wand en vloer geïnstalleerd. Op de vloer kunnen digitale games zoals voetbal, hockey en tennis gespeeld worden. Het systeem werkt via een projector aan het plafond die de bewegingen van de spelers registreert. Op de interactieve wand staan informatie en aankomende evenementen geprojecteerd. Maar om die info te zien, dient men eerst te lopen en springen, kortom bewegen, voor de wand.

Fieldlabs in Kortrijk officieel geopend


Fieldlabs in Kortrijk officieel geopend


Derde halte was de Basketcage. Daar kan je een balletje werpen met de speciale ’94 Fifty bluetooth sensor basketbal’. De basketbal is uitgerust met sensoren en via bluetooth kan je verbinding maken met een app. Die applicatie geeft dan tips hoe je je techniek kan verbeteren. Naast de basketbal zijn er ook speciale kegeltjes met sensoren voorhanden. Daar kan je allerhande oefeningen mee doen en dit in verschillende sporten. Loop-, basket-, of voetbaloefeningen, noem maar op. Het materiaal dient ontleend te worden in jeugdcentrum Tranzit. De applicatie kan je gratis downloaden.

Fieldlabs in Kortrijk officieel geopend


Fieldlabs in Kortrijk officieel geopend


De laatste stop was voorzien in museum Texture. Daar kan je spelen op de Twinkeltegels. Dit zijn interactieve lichttegels waar verschillende games kunnen op gespeeld worden. Voorlopig ligt er wel nog maar een klein prototype. De voorziene versie zal er pas eind maart liggen en is 8 keer zo groot als het platform die er momenteel ligt.

Fieldlabs in Kortrijk officieel geopend


Praktisch:

Exergames: Botenkoperstraat 2 in Kortrijk. Vrij toegankelijk.

Interactieve wand en vloer in Tranzit: Magdalenastraat 48 in Kortrijk.

Openingsuren: Maandag-dinsdag-donderdag-vrijdag: 15 uur – 18 uur / woensdag: 12 uur tot 18 uur.

Basketcage: vrij toegankelijk. Basketbal met sensoren dient ontleend te worden in Tranzit. Zie openingsuren hierboven.

Twinkeltegels: Voorplein museum Texture, Noordstraat 28 in Kortrijk. Vrij toegankelijk.

(DS – foto’s DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier