Fieke Buyse (17) uit Oostrozebeke geselecteerd voor meisjeskoor Scala

Fieke Buyse ziet met de stap naar Scala een meisjesdroom in vervulling gaan. © (Foto CLY)
Redactie KW

Fieke Buyse (17) is als enige West-Vlaamse na audities geselecteerd om deel uit te maken van het wereldberoemde meisjeskoor Scala. Haar kinderdroom is in vervulling gegaan en haar zomer kan niet meer stuk. Daar hangt wel aan vast dat ze elke week naar Aarschot moet treinen voor de repetities, maar dat neemt ze er graag bij. We gingen de geluksvogel even opzoeken in de Blijhofstraat.

Dat zang voor Fieke Buyse haar favoriete bezigheid is, heeft ook heel wat te maken met de opleiding die zij momenteel volgt. “Ik loop momenteel school aan de stedelijke kunstacademie in Brugge, waar ik de afdeling woordkunst en drama volg”, vertelt ze. “Straks begin ik aan mijn zesde en laatste jaar. In mijn studiepakket zit ook zingen, dansen en acteren. Voor ik naar de kunstschool trok, volgde ik de leergangen woord en drama al aan de Oostrozebeekse afdeling van de Izegemse academie. Nu ben ik daarmee gestopt, omdat ik naar Scala kan en het niet meer te combineren valt.”

Grote reizen

Of de wekelijkse repetities wel te combineren vallen met haar schooluren? “De repetities vallen op zaterdag en zijn van 9 tot 12 uur. Elke zaterdag zal ik nu de trein nemen in Waregem om naar Aarschot te sporen, wat betekent dat ik twee uur op de trein zit, maar ik heb het ervoor over. Ik was ervan op de hoogte dat er audities waren en aangezien ik er al heel lang van droom om deel uit te maken van dit wereldkoor, schreef ik me in voor de audities. Ik werd twee keer uitgenodigd en ik kreeg te horen dat ik er telkens door was en voortaan naar de repetities mocht gaan.”

“Bij de volwassen zangers zing ik als eerste sopraan”

Voor mij gaat er nu een heel speciale wereld open. Er worden namelijk met het koor ook grote reizen ondernomen voor optredens en daar zal ik ook kunnen voor inschrijven. Het is ook zo dat ik geen enkele repetitie mag missen, want dan geraak je hopeloos achterop en kan je niet deelnemen aan de optredens. Maar ik ga ervoor, want later zou ik dolgraag iets doen met muziek. Volgend jaar wordt een heel druk jaar, want dan moet ik werken aan mijn eindwerk en in combinatie met Scala zal er niet al te veel tijd meer overblijven. Tussendoor wil ik ook nog piano leren, zodat er geen tijd meer zal zijn voor een andere hobby. Bovendien zit ik op internaat, wat de vrije tijd al heel gering maakt.”

Start in september

Of er nu met Scala een droom in vervulling gaat? “Heel zeker. Als klein meisje heb ik er altijd van gedroomd om ooit bij Scala te kunnen zingen. Ik had echt niet gedacht dat ik er na de audities door zou zijn. De eerste week van september beginnen de repetities en ik kijk er echt naar uit. Nu al weet ik dat ik mag zingen bij de jonge meisjes, maar ook bij de volwassen zangers van Scala, waar ik zing als eerste sopraan.”

(Julien Cluyse)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier