‘Femke Fatale’ uit Loppem is nu ook vuurartieste

Femke kwam in contact met de complexe act op een tattooconventie. © Foto Dirk Behlau
Redactie KW

Femke Verstraete, beter bekend als Femke Fatale, is naast model en ‘Monster Energy’-ambassadeur sinds kort ook ‘fire performer’. “Ik zag zo’n vuurshow en wilde dat ook kunnen. Omdat het gevaarlijk is, maar ook heel spectaculair”, aldus de Loppemse.

Trouwe lezers van de voormalige rubriek ‘Nie Miss’ herinneren zich misschien nog Femke Verstraete. Femke (35), afkomstig uit Loppem, staat bekend als Femke Fatale en Tattoogirl. De jonge Loppemse is sinds een jaar ook helemaal in de ban van fire performing: een act waarbij vuur wordt gemanipuleerd om zo een visueel effect te creëren, waarbij gereedschap wordt gebruikt om een zo groot mogelijke en krachtige vlam te creëren.

Femke kwam in contact met de complexe act op een tattooconventie. “Ik vertoef al heel lang in de tattoowereld en ga vaak naar conventies. Op een van die conventies zag ik een fireshow. De act intrigeerde mij enorm omdat het zo gevaarlijk is, maar vooral ook spectaculair.” Dit was meteen ook de aanleiding voor Femke om fire performing aan te leren.

gevaarlijke act

Femke is zich bewust van het gevaar dat hierbij komt kijken en begon niet onbezonnen aan dit nieuwe avontuur. “Ik vind het wel heel belangrijk, bij alles wat ik doe, dat ik bedachtzaam te werk ga. Ik wou niet impulsief aan zoiets gevaarlijks beginnen, dus lessen nemen vond ik noodzakelijk.” Zo kwam Femke terecht bij Kelly Van Hoorde, bekend voor haar stripacts en vuurshows. Zij gaf Femke enkele lessen en daarna oefende de Loppemse de trucs verder op haar eentje.

“Mensen kunnen mij inhuren om een act te doen, die tussen de 5 à 10 minuten duurt”, aldus Femke.© Foto Dirk Behlau

Tijdens zo’n performance spuwt Femke onder andere een vuurvloeistof uit en strijkt ze met vuurstokjes over haar armen en benen. Binnenkort zal ze ook een act verzorgen met een grind guitar, een gitaar volledig bedekt met metaal waarop Femke met een slijpmachine vonken zal creëren.

Geen wind

Bij fire performing moet er rekening worden gehouden met enkele zaken. “Je moet er echt met je gedachten bij zijn en er mag niet te veel wind zijn. Als de wind één keer de verkeerde richting uitwaait tijdens een fire breathing (vuurblaas), kan het vuur in mijn gezicht terecht komen. Om die reden oefen ik mijn trucs binnen, in een grote loods van een vriend. Daar is het immers windstil. In die loods heb ik dan ook mijn promovideo gemaakt”, vertelt Femke.

Het begon allemaal uit nieuwsgierigheid, maar ondertussen doen verschillende organisaties een beroep op Femke om een vuuract te verzorgen. “Mensen kunnen mij inhuren om een act te doen, die tussen de 5 à 10 minuten duurt. Deze zomer mag ik misschien zelf performen op een groot festival, maar de naam van het festival mag ik wel nog niet verklappen.”

Een performance brengt goed op, maar Femke maakte ook enkele kosten om de acts te kunnen uitvoeren. “Er waren enkele investeringen nodig, zoals het materiaal dat ik nodig heb om het vuur te maken en te manipuleren en natuurlijk ook goede verzekeringen”, gaat Femke voort.

Geleidelijk aan wil Femke haar acts uitbreiden, maar ze heeft daarbij geen haast. “Ik doe het graag op het gemak en wil graag beter worden, maar op mijn eigen tempo. Voorlopig heb ik daar ook volledig de mogelijkheid toe, ik ben single en dus niet gebonden”, besluit Femke.

(Laura Quintens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier