Felix Francois van Het Vliegend Tapijt wint de kookwedstrijd ‘Het lekkerste gerecht van Kortrijk’

Redactie KW

Het beste proeven van wat Kortrijk op culinair vlak te bieden heeft kon zaterdag tijdens de eerste dag van het Lekkerste Weekend. Meerdere Kortrijkse chefs of horeca-adepten steden er om de eer van het lekkerste Kortrijkse gerecht.

Acht mensen uit de Kortrijkse horeca streden om het beste gerecht of cocktail te bereiden. “Voorwaarde was dat het gerecht werd klaargemaakt op basis van een Kortrijks product, of een product erkend door Zuid-West-Vlaams Streekproduct”, zegt mede-organisator Ann-Pascale Mommerency. Een vakjury onder leiding van sterrenchef Matthieu Beudaert van Table d’ Amis en Stefan Boxy beoordeelde de creaties op smaak, creativiteit, originaliteit, presentatie en Kortrijks ‘gehalte’.

Derde werden Frederik Desmet van Oud Walle en Martijn Defauw van Hotel Damier. Tweede werd Charlotte Vanfleteren van Parazaar. Felix Francois ging met de grootse eer lopen met zijn gerecht’Kortrijkse knibbels’, een recept op basis van tarwebloem, gist, melk, rozijnen en witte en bruine suiker. “Ik heb het aloude recept gerespecteerd, maar veel lichter gemaakt”, verklapt hij.

“Eerg tevreden met de grote opkomst”

“We hadden het niet gemakkelijk. Acht zeer verschillende mooie gerechten, allemaal van hoog niveau. Maar er moet iemand winnen”, zegt Matthieu Beudaert. De winnaar mag zijn gerecht bereiden tijdens het galadiner van de Kortrijkse Tower Awards in november.

“Het is super. We zijn erg tevreden met de grote opkomst”, aldus nog Ann-Pascale. Voor de bezoekers waren er gratis proevertjes van toppatissier Niek Bossaert en veel lokale horecazaken. “Een schitterend initiatief. Niet enkel de proevertjesmaar ook de grote Kortrijkse chefs eens aan het werk zien is leuk“, horen we bij bezoekers Lindsey, Christel, Tom en Tom. “Kortrijk moet dat meer doen.”

Terwijl de ouders keken en proefden leefden de kinderen zich uit met het maken van eigen snoepbrochetten. “Misschien mogen we dat thuis ook eens doen”, lacht Jonas. Zondag is het de beurt aan kinderen jonger dan twaalf om hun kook- en/of patisseriekunsten te demonstreren met de hulp van patissier Niek Bossaert. Zij mogen om 15 uur op de Grote Markt aan de slag om een nieuwe Kalletaart te maken.

(Peter Van Herzeele/Foto’s Willy Bauwens)

Lees meer in het Kortrijks Handelsblad van 9 oktober.

Felix Francois van Het Vliegend Tapijt wint de kookwedstrijd 'Het lekkerste gerecht van Kortrijk'

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier