Feest voor dertig jaar Mariënstede in Dadizele

Aan de ingang werd het oude hellende vlak in hout volledig vernieuwd. © JAN STRAGIER
Redactie KW

In 1985 werd de vzw Mariënstede opgericht en in mei verhuisden er twaalf personen van het Dominiek Savio Instituut Gits naar het kasteel.

In november startten vier personen in het kasteel de atelierwerking. Tijdens het weekend van 22 tot 24 oktober viert men het dertigjarig bestaan met het Circus Ronaldo en de plechtige opening van een nieuw plein op vrijdag 23 oktober. In de jaren 1980 was het aanbod in de regio Kortrijk-Menen voor volwassen personen met een beperking /handicap erg klein. De Christelijke Mutualiteit Kortrijk en de vzw Dominiek Savio Instituut Gits bundelden de krachten om in 1985 de vzw Mariënstede op te richten. Zowel de bezetting in het kasteel als de atelierwerking kenden een langzame groei tot er in 1990 een volledige bezetting kwam van tehuis werkenden met 25 personen en een dagcentrum met 15 personen.

Tot 1990 werd de financiële, sociale en administratieve begeleiding waargenomen door het Dominiek Savio Instituut. Sedert 1991 is Mariënstede een autonome vzw met een eigen directeur, sociale dienst en administratie. In september 1991 werd er gestart met een kleine woondienst voor een zestal personen met een grotere ondersteuningsvraag en de erkenning voor tehuis-niet-werkenden. Door de groeiende wachtlijst werden er in 1995 nog twee mensen opgenomen.

Perspectief 2020

In februari 1999 verhuisden een 25-tal mensen naar de nieuwe huizen met tehuis voor werkenden en kon het kasteel uiteindelijk een woongroep voorzien voor een 20-tal mensen met tehuis-niet-werkenden. In 2002 werd er nog één plaats tehuis-niet-werkenden toegekend tot 21 personen en het dagcentrum ging in 2003 naar 16 en in 2005 naar 17 plaatsen. In 2003 kregen ze van de overheid de erkenning om voor vijf mensen Beschermd Wonen op te starten. Geen residentiële ondersteuning, maar mobiele begeleiding aan huis bij mensen die zelfstandig wonen.

In 2010 kreeg Mariënstede tijdelijke subsidies voor de opstart van een experimenteel project Zorgvernieuwing. Het project kaderde in het beleidsplan ‘Perspectief 2020’ van welzijnsminister Jo Vandeurzen. Het doel was vier mensen zelfstandig te laten wonen, met een minimum aan professionele middelen en zoveel mogelijk ondersteund door familie, vrienden, buren, vrijwilligers en reguliere diensten. Door het vormen van een steungroep rond de persoon met een beperking, staat de persoon zelf en zijn netwerk sterker om een toekomstplan te maken en de ondersteuning zelf te organiseren.

In 2014 besloten de dienst Beschermd Wonen en het project Bruggensteun samen te smelten tot één mobiele dienst ‘Bruggensteun’. Ondertussen worden er al 18 mensen en hun netwerk door deze dienst ondersteund.

(LDE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier