Feest in ‘t Groen op het Amazoneplein in Torhout

Schepen van Natuur en Leefmilieu Elsie Desmet test even het bomennest op het grondig heraangelegde Amazoneplein op Torhout-Oost. © Foto JS
Johan Sabbe

Het Amazoneplein, de groenzone op het einde van de Maasstraat op Torhout-Oost, is volledig heraangelegd. Dus is het tijd voor de officiële opening. Die gebeurt op zondag 27 mei tussen 14 en 18 uur tijdens het jaarlijkse Feest in ‘t Groen.

Er valt de hele namiddag van alles te beleven. Zeker de kinderen zullen aan hun trekken komen. De toegang is voor iedereen gratis.

Circus en zeepbellen

De jongens en meisjes kunnen een nestkastje timmeren, een zaadbom maken, hun circustalent testen, volksspelen proberen, aan een historisch memospel deelnemen en gigantische gezelschapsspellen spelen. Voorts mogen ze, geschminkt als elf of trol, de verborgen plekjes van het plein ontdekken. Ze kunnen evengoed de kabouterverteller volgen langs het blotevoetenpad. Of de grootste zeepbellen aller tijden produceren. Voorts is er een mobiel bosmuseum present, leert een imker alles over de wondere bijenwereld en kan er gewoon geravot worden. Ook honden zijn welkom, al hoort elk kakje in een zakje…

De volwassenen kunnen aan diverse kraampjes terecht, mogen een elektrische fiets of auto uitproberen en krijgen de kans om hun fiets te laten labelen tegen diefstal. Er zijn ook muziekoptredens en straattheater voorzien bij een hapje en een drankje. En de deelnemers aan de Sint-Rembertgordel ronden er hun fietstocht af.

Het Amazoneplein was voorheen een groot grasveld met vier blikvangers en vier kanjers van knotwilgen. De eerste ontwerpen voor het vernieuwde plein dateren al van eind 2012. Na twee inspraakmomenten voor de omwonenden werd het ontwerp in een definitieve vorm gegoten.

“De grondwerkzaamheden startten in het najaar van 2017”, zegt schepen van Natuur en Leefmilieu Elsie Desmet. “De natte zones werden uitgegraven en het voetbalterreintje opgehoogd. Er werd een gezellig amfitheater gebouwd langs het wandel- en fietspad dat de Amazonestraat verbindt met de Durmestraat. Er is ook een nest van boomstammen gecreëerd, waarop de kinderen kunnen klauteren. Een houten terras en vlonderpaden zijn andere belangrijke ingrediënten van de vernieuwde plek. En voor de allerkleinsten is er een speelpleintje. Nieuwe inheemse bomen en bijenvriendelijke struiken toveren het geheel om in een groene oase. We hopen dat het plein mensen dichter bij elkaar brengt.” (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier