Fanny’s koffiebar uit Kortrijk verhuist naar Sint-Amandsplein

Fanny Leenknecht aan het toekomstig pand van haar koffiebar. (Foto KDS)
Redactie KW

De populaire koffiebar Fanny’s verhuist van de Diksmuidekaai naar het Sint-Amandsplein. “Ik hoop begin 2019 mijn nieuwe zaak te kunnen openen”, zegt barista Fanny Leenknecht.

Het vernieuwde Sint-Amandsplein krijgt er straks nog een trekpleister bij. Koffiebar Fanny’s, op dit moment nog gevestigd langs de Diksmuidekaai 2 op Overleie, opent er wellicht begin 2019. Barista Fanny Leenknecht (30) kocht het oude pand twee jaar geleden al. “Maar ik heb toen deelgenomen aan de wedstrijd ‘Kortrijk Heritage’ en tegen alle verwachtingen in heb ik die ook gewonnen”, zegt Fanny.

Kortrijk Heritage is een privéstichting die vernieuwende, beeldbepalende, kleinschalige en duurzame architectuur in Kortrijk wil bevorderen. Ze is onder meer opgericht om met materiaalsponsoring gedurfde architectuur in Kortrijk te realiseren. En het pand van koffiebar Fanny’s op het Sint-Amandsplein wordt dus één van die gedurfde projecten. “Door Kortrijk Heritage mag ik een beroep doen op de Portugese architect Aires Mateus, die ook de nieuwe architectuurschool in Doornik heeft ontworpen. Het plan is net af en het ziet er fantastisch uit.”

De koffiebar wordt volgens Fanny vernieuwend voor Kortrijk. “In de eerste plaats blijft het een koffiebar, maar met nog zo veel meer. Al wil ik daar nu nog niet te veel over kwijt. Wat ik wel al kan meegeven, is dat de inrichting de max wordt. Er komen open haarden en een Japanse tuin.”

De renovatiewerken gaan binnenkort van start. “Het pand is nu nog heel bouwvallig“, zegt Fanny. “Ik hoop dat de verbouwingen eind 2018 klaar zijn en dat de nieuwe koffiebar begin 2019 kan openen. Mijn huidige pand moet ik in april 2018 verlaten. Ik bekijk nog hoe ik die periode kan overbruggen. Ondertussen heb ik wel twee mobiele kraampjes, een koffie- en een falafeltruck waarmee ik festivals en privéfeestjes afschuim.”

“We willen een tuinstraat aanleggen op Overleie”

Fanny’s is heel populair, zowel bij de Kortrijkzanen als bij heel wat bekend volk. Wielrenners als Tom Boonen en Zdenek Stybar vonden er al hun weg naartoe en ook de mannen van Goose zijn verzot op de koffie die Fanny serveert. “Hier geen elitair gedoe, maar wel een no-nonsensesfeer. In mijn koffiebar is iedereen welkom, zowel in short en op teenslippers als in maatpak.”

Ondanks de populariteit van Fanny’s, waren er de afgelopen jaren ook al heel wat problemen.

“Mijn bovenburen maken mij het leven zuur”, zegt Fanny. “Er is al veel gebeurd en ik begrijp helemaal niet waarom. Ik werk hier elke dag met hart en ziel, het is spijtig dat enkelingen alles proberen teniet te doen. Ik zou liever hebben dat ze een koffietje komen drinken. Bij deze zijn ze nogmaals uitgenodigd.” Fanny benadrukt dat de bovenburen niet de reden van haar verhuizing zijn. “Ze hebben geprobeerd om mij weg te pesten, maar het lukt hen niet. Ik blijf sowieso tot april 2018.”

Dat Fanny voor haar nieuwe koffiebar weer voor Overleie kiest, is volgens haar een evidentie. “Toen ik hier in 2014 aankwam na tien jaar in Antwerpen te hebben gewoond, werd ik meteen met open armen ontvangen. Ik opende de zomerbar in het oude politiecommissariaat en werd meteen aanvaard door de inwoners van Overleie. Ik wil hier gewoonweg niet meer weg.”

Overleie boven

Volgens Fanny is Overleie een buurt die een voorbeeld is voor Kortrijk. “Het is een wijk met een grote samenhang, waar heel veel jonge mensen wonen die ook zelf initiatieven nemen. We hebben zopas een project ingediend om een ‘tuinstraat’ – een straat met veel groen – te integreren in de wijk. Hopelijk halen we die subsidie binnen om die straat ook effectief te realiseren.”

Een terugkeer naar Antwerpen is volgens Fanny volledig uitgesloten. “Ik voel mij goed in Kortrijk. Het stadsbestuur doet grote inspanningen en durft te vernieuwen. Dat is lange tijd anders geweest. Ik ben onlangs naar het stadsdebat geweest en ik heb daar heel veel mooie dingen gehoord en gezien. Als Kortrijk nog tien jaar op hetzelfde elan kan doorgaan, ziet de toekomst er heel rooskleurig uit.”

“Ik zoek nu wel nog naar een overnemer, want het zou jammer zijn mocht het pand na april 2018 gewoon leeg komen te staan. Vooral voor Overleie. De wijk is echt aan een heropleving bezig en biedt heel veel potentieel voor jonge ondernemers.”

Wie interesse heeft, mag mailen naar info@fannys.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier