Familiezorg West-Vlaanderen zet vrijwilligers stevig in de bloemetjes

Anja Blancke (links onderaan) geniet van het gezelschap van Marijke Creytens. Ine Vansteenkiste (thuiszorgverantwoordelijke gezinszorg), Nele Folens (verzorgende), Simonne Taelman, Nele Vandenbulcke (regionaal diensthoofd Familiezorg) en Heidi Verstraete (verantwoordelijke vrijwilligerswerking) kijken goedkeurend toe. © Frank Mzeurisse
Philippe Verhaest

Familiezorg West-Vlaanderen grijpt de Week van de Vrijwilliger aan om de meer dan 500 vrijwilligers te bedanken voor hun onmisbare inzet in de thuiszorg. Ook Marijke Creytens uit Hooglede kreeg een schouderklopje. Zij staat al vijf jaar de Izegemse Anja Blancke wekelijks bij.

Vrijwilligers zijn de navel van onze samenleving en dat beseffen ze ook bij Familiezorg West-Vlaanderen. De instantie doet wekelijks beroep op ruim 500 mensen die zich belangeloos inzetten.

Marijke Creytens (69) uit Hooglede bezoekt wekelijks de Izegemse Anja Blancke (47). Anja raakte veertien jaar geleden betrokken in een zwaar verkeersongeval en is sindsdien langs één zijde verlamd. “Ik hou Anja elke dinsdagnamiddag een drietal uur gezelschap”, zegt Marijke. “Dan praten we wat over het leven, spelen we een gezelschapsspelletje en houden we elkaar ‘compagnie’.”

Ook voor Anja is het wekelijkse bezoek stilaan onmisbaar. “Marijke is een vriendin geworden. Ik weet niet wat ik zonder haar zou moeten doen.” Dat gevoel is wederzijds, want de dankbaarheid van Anja is groot, zegt Marijke. “En daar doe ik het voor.”

Naast Marijke kan Anja nog op twee andere vrijwilligers beroep doen, die zelfs bij haar blijven overnachten. “We zijn Familliezorg en de vrijwilligers erg dankbaar voor de vele hulp”, pikt Anja’s mama Simonne Taelman in. “Ikzelf ben elke dag bij mijn dochter en blijf hier tijdens het weekend slapen, maar de vrijwillige inzet van onder andere Marijke betekent erg veel voor mij.”

In regio Roeselare bood de dienst oppashulp van Familiezorg West-Vlaanderen in 2017 liefst 11.897,5 uur oppas en assistentie aan, verdeeld in 3.611 assitentiebeurten overdag en 648 beurten ‘s nachts. “We hebben al een mooie groep, maar geëngageerde vrijwilligers blijven welkom”, besluit Nele Vandenbulcke van Familiezorg.

www.familiezorg-wvl.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier