Familiekunde Vlaanderen krijgt onderdak in oud gemeentehuis in Oekene

Schepenen Dirk Lievens en Nathalie Muylle overhandigen de sleutels aan Wilfried Devoldere, voorzitter Familiekunde Vlaanderen en de regio Mandel-Leie. (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

Het oud gemeentehuis van Oekene krijgt een nieuwe, veelbelovende toekomst. De vereniging voor familiekunde voor onze regio, nu gevestigd in de Kokelaarstraat, verhuist in het najaar naar het te renoveren pand.

Het oud gemeentehuis van Oekene staat al een vijftal jaar leeg.

“De stad investeert 70.000 euro in de renovatie met ondermeer een nieuw sanitair blok, nieuwe verwarming en elektriciteit, een kleine keuken, en in de toegankelijkheid van het pand”, verduidelijken schepen van cultuur Dirk Lievens en schepen van patrimonium Nathalie Muylle.

De werken zijn volop aan de gang en zullen normaliter tegen eind oktober 2018 afgerond zijn.

“Er komt een leeszaal, een archief, een secretariaat en een koffiehoek waar de familiekundige en de burger in alle rust de aanwezige documentatie kunnen raadplegen. Ook de ruime parking voor het gebouw is een pluspunt”, verduidelijkt Wilfried Devoldere, voorzitter van Familiekunde regio Mandel-Leie én tevens voorzitter van Familiekunde Vlaanderen.

Hij is erg blij met het initiatief van de stad en hij vindt samen met zijn bestuur de locatie in de dorpskern van Oekene erg geschikt voor zijn vereniging die in de regio Roeselare-Kortrijk een 300 actieve leden telt. Dat is 10 procent van het totale ledenbestand van Familiekunde Vlaanderen. “Momenteel resideren we in een groot klaslokaal van het CVO-gebouw in de Kokelaarstraat”, legt Devoldere uit.

De gebouwen van het CVO worden op termijn volledig ontruimd en verkocht.

“Voor de verenigingen, die daar een vaste verblijfplaats hadden en nog hebben, zocht en zoekt de stad samen met de betrokken vereniging naar een nieuwe locatie”, aldus schepen Muylle.

“Onze vereniging probeert de familiekundige te helpen met voordrachten en cursussen, maar ook met het aanbieden van documentatie”, gaat voorzitter Wilfried verder. “Momenteel beschikken over meer van 250.000 bidprentjes en 315.000 rouwbrieven. Men is reeds enkele maanden bezig met die allemaal te digitaliseren. Daarnaast kan de geïnteresseerde in familiekunde en professionele onderzoeker meer dan 3000 boeken, gepubliceerde genealogieën, dorpsgeschiedenissen, handleidingen voor onderzoek raadplegen. Evenals tientallen reeksen genealogische, heemkundige en geschiedkundige tijdschriften.”

Familiekunde Vlaanderen regio Mandel-Leie beschikt tevens over meer dan 35 meter archief dat ondertussen volledig gedigitaliseerd is. Hiervoor heeft de vereniging nog recent de cultuurtrofee als erkenning ontvangen.

“Het pand is een ijkpunt in het dorp en heeft een grote gevoelswaarde bij de Oekenaars”

“Dit archief kan nog steeds op papier geraadpleegd worden. Het gaat over bidprentjes, talloze registers van de burgerlijke stand, knipsels van rouwberichten dagelijks bijgehouden uit dag- en weekbladen, kwartierstaten, parochieregisters uit het Ancien Régime en uit de 19de eeuw, maar ook archiefmateriaal uit privé-archief”, vertelt voorzitter Wilfried enthousiast.

Het raadplegen van aan families gelieerde informatie en archief zal straks allemaal kunnen gebeuren op het oud gemeentehuis van Oekene.

“Het pand staat op de lijst van merkwaardig erfgoed en is in het RUP (gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) als bestemming voor de gemeenschap ingekleurd”, benadrukt schepen van patrimonium Nathalie Muylle.

“Het pand is een ijkpunt in het dorp en heeft een grote gevoelswaarde bij de Oekenaars, vandaar dat wij als bevoegde schepenen erg blij zijn met deze invulling”, besluiten schepenen Dirk Lievens en Nathalie Muylle in koor. (AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier