Familie zoekt hart van Frederic uit Langemark, die stierf door val aan zomerbar

De familie doet een oproep naar de ontvanger van het hart van Frederic. © Repro TP
Redactie KW

De familie van Frederic Verhelst, die vorig jaar overleed na een kwalijke val aan Le Jardin, zoekt de ontvanger van zijn hart en werkt zijn huis af om zijn dood te verwerken.

Langemarkenaar Frederic Verhelst (28) overleed begin oktober vorig jaar op de laatste avond van zomerbar Le Jardin in Langemark, op een 100-tal meter van de uitgang van de bar in de Diksmuidestraat. De man was dodelijk ten val gekomen. Negen maanden later hebben zijn broer Arno (18) uit Poperinge en zijn familie nog geen duidelijkheid over de omstandigheden. “De onwetendheid is ondraaglijk”, vertelt Arno, die in tranen uitbarst.

Stress en emoties

“Wij hoorden destijds dat Frederic geduwd werd. Volgens de dokters moet het een harde duw geweest zijn om zulke verwondingen te veroorzaken. Het enige wat we weten, is dat het onderzoek loopt. We willen dat de dader vervolgd wordt en beseft welk leed er aangericht is. Ik moet medicatie nemen om mijn stress en emoties onder controle te houden”, klinkt het.

“Nog nooit had ik herexamens, maar nu zal ik waarschijnlijk mijn laatste jaar middelbaar moeten overdoen. Ik kan me niet meer concentreren. Het incident blijft in mijn hoofd malen. We hebben zoveel leuke dingen gedaan samen, maar ik kon nooit afscheid nemen. Andere familieleden hebben nachtmerries over wat er die nacht kan gebeurd zijn. Zelfs een anoniem briefje met wat meer uitleg zou deugd doen. Onze levens zijn gestopt sinds zijn dood.”

Eigen huis als levensdroom

De familie probeert het plotse overlijden van Frederic op verschillende manieren te verwerken. “Ik draag altijd zijn riem en samen met mijn zussen dragen we een halsketting met zijn vingerafdruk en asresten. Zo voelen we ons meer verbonden. We werken zijn nieuw huis af aan de Cayennestraat in Langemark. Het was zijn levensdroom om zijn eigen huis te bouwen. Hij is er drie jaar lang bijna elke dag komen werken. Ik ging elke week helpen”, gaat Arno verder.

Mijn zus gaat naar een bijeenkomst van donoren en recipiënten om de ontvanger te vinden

“Het huis was zo goed als klaar toen Frederic er met zijn vriendin kwam wonen. Hij kon er slechts enkele maanden van genieten. We zullen het huis nooit verhuren of verkopen. Frederic heeft nog tegen ons gezegd: ‘als er ooit iets gebeurt met mij, is dat huis voor jullie’. Normaal is het volgend jaar helemaal klaar.”

Enig teken van leven

De familie doet een oproep naar de ontvanger van het hart van Frederic. “We besloten met de familie om zijn organen te doneren zodat zijn dood niet helemaal voor niets is geweest. Zijn hart, darm, lever, pancreas, longen en nieren hebben in totaal meer dan vier mensen geholpen. Het hart werd op 4 oktober tussen 13 en 17 uur getransplanteerd, vermoedelijk in het ziekenhuis van Leuven. Mijn zus gaat naar een bijeenkomst van donoren en recipiënten om de ontvanger te vinden.”

Het was de levensdroom van Frederic om zijn eigen huis te bouwen.
Het was de levensdroom van Frederic om zijn eigen huis te bouwen.© TP

“Het hart is het belangrijkste. Het was het enige teken van leven toen hij hersendood was en koel aanvoelde tijdens zijn laatste momenten in het ziekenhuis. Ik legde mijn oor op zijn borst en hoorde zijn hart kloppen, dat was mijn afscheid. Nu zou ik zijn hart graag nog eens opnieuw horen kloppen.”

Onderzoek in eindfase

Het parket omschreef het incident vorig jaar als ‘een kwalijke val’. “Er waren drie personen aanwezig toen het slachtoffer ten val kwam. De twee anderen zijn geïdentificeerd en ondervraagd. Er is een wetsdokter aangesteld. Het onderzoek bevindt zich nu in een eindfase.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier