Familie van verlamd meisje ontgoocheld over vraag tot vrijspraak van haar aanrijder

Vader Bruno Derveaux uit zijn ontgoocheling aan zijn advocaat Philippe De Jaegere (Foto JPT)
Redactie KW

Volgens zijn advocate treft een 31-jarige vrachtwagenbestuurder uit Avelgem geen schuld aan het verkeersongeval in november 2014, waarbij de bestuurster van de tegenliggende auto zware verwondingen opliep en haar kleindochter van tien uit Aalbeke blijvend ernstig verlamd raakte.

De advocate vroeg op de politierechtbank van Kortrijk, waar de zaak maandagochtend werd gepleit, voor haar cliënt de vrijspraak voor de snelheid waarmee hij reed en voor zijn onaangepast rijgedrag.

Toneelvoorstelling

Het botsing gebeurde in de late avond van vrijdag 21 november 2014. De grootmoeder was samen met haar kleindochtertje na een toneelvoorstelling op weg naar huis in Sint-Denijs. Het meisje zou die nacht logeren bij oma. Als bij wonder liep de Avelgemnaar slechts enkele schrammen op. De grootmoeder raakte zwaar gewond. Het meisje was van nek tot teen verlamd. Na een revalidatie, die nog steeds loopt, is ze wat aan de beterhand en kan ze weer gaan. Maar toch zal ze haar leven lang deels verlamd blijven.

‘Slachtoffer van overmacht’

“Er is geen oorzakelijk verband tussen deze elementen en het ongeval. Mijn cliënt is het slachtoffer van overmacht. Er is ook het beginsel van het vermoeden van onschuld”, zo luidde het bij de verdediging. De advocate pleitte voorts een milde straf voor de “weliswaar lichte alcoholintoxicatie van de man op het ogenblik van de aanrijding”.

“Ons gezinsleven is sinds het ongeval nooit meer zoals voorheen geworden”

De burgerlijke partijen namens het jonge slachtoffertje Madieke, haar ouders uit Aalbeke en haar oma (66) uit Sint-Denijs pleitten de trucker “exclusief verantwoordelijk voor het ongeval”. “De man week van zijn rijvak af en belandde helemaal op het andere rijvak. Daar kwam de oma tegen een snelheid van hooguit tien kilometer per uur aangereden. De tegenligger reed 85 tot 90 kilometer per uur.”

BOB-sleutelhangers

Haar vader Bruno Derveaux, postbeambte in Kortrijk en onder meer trainer bij FC Meulebeke, reageerde zwaar ontgoocheld op de vraag tot vrijspraak. “Ons gezinsleven is dramatisch veranderd. Het komt nooit meer als voorheen.” Voor de zitting hield hij een eenmansactie. Hij deelde BOB-sleutelhangers uit en pleitte voor een algehele nultolerantie tegen alcohol in het verkeer.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier