Familie Quaegebeur gaat naar Quaghebeurs

De Izegemse Quaegebeurs. © FM
Redactie KW

Toneelgezelschap Het Prethuis heeft een gloednieuwe, hilarische voorstelling in petto. Met ‘De Quaghebeurs’ brengen ze een dolkomisch familieverhaal.

In De Leest in Izegem treedt Het Prethuis twee keer op en daar gaat ook de Izegemse familie Quaegebeur met veel plezier naar kijken. De Quaghebeurs is een nieuwe komedie van de hand van West-Vlaming Jeroen Maes. Na eerdere successen is zijn nieuwe komedie opnieuw volledig in het West-Vlaams. Lies Quaegebeur uit Rumbeke was meteen enthousiast. “We gaan al een paar jaar naar de komedies van Het Prethuis kijken en het is altijd heel plezant. Jeroen Maes kennen we intussen persoonlijk en het is altijd lachen geblazen tijdens zijn toneelvoorstellingen.” weet Lies. “We gingen ooit eens in de Capitole in Gent kijken en vorig jaar zagen we de voorstelling in De Spil in Roeselare. Toen al werd er reclame gemaakt voor De Quaghebeurs, de nieuwe productie van Het Prethuis. Uiteraard was ik meteen enthousiast. Onze naam is niet heel wijd verspreid, dus we mogen er best wel trots op zijn!”

Tijdens de feestdagen van vorig jaar gooide Lies haar idee op tafel bij meme Maria in de Meensesteenweg op de Bosmolens. “Het leek mij wel tof om met de hele familie naar het toneelstuk te gaan. Het idee werd enthousiast onthaald door de familie en zo ging de bal aan het rollen.”

Familie-uitstap

Het toneelstuk De Quaghebeurs is een familiehistorie. Willy Quaghebeur, de pater familias, komt te overlijden en de familie verzamelt rond de kist. Daar wordt er volop gekibbeld en gebeuren allerlei komische zaken. “Heel wat familieleden gaan wel eens vaker naar een toneelvoorstelling kijken. Bovendien wonen we allemaal nog in Izegem en Roeselare, dus niemand hoeft zich ver te verplaatsen. En we spreken allemaal West-Vlaams, dus de taal zal ook geen probleem zijn.” lacht Lies. “Op vrijdag 16 oktober gaan we met 16 personen van dezelfde familie naar De Leest. We kijken er al naar uit, het wordt een gezellige avond!”

Dat Quaegebeur op verschillende manieren geschreven kan worden, bewijst dit verhaal in elk geval. “Wij hebben toch best een lastige naam.” klinkt het. “Onze familienaam wordt bijna altijd verkeerd geschreven. Spellen hoort er dan ook vaak bij en dan nog lukt het niet altijd om Quaegebeur foutloos op papier te krijgen. Om van situaties in het buitenland nog maar te zwijgen. Daar is onze naam niet enkel onschrijfbaar, maar zeker ook onuitspreekbaar. Nu, als we elkaar maar begrijpen natuurlijk !”

(MVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier