Familie organiseert herdenkingstocht voor verongelukte Saar Gevaert

Redactie KW

Op zondag 17 december zal het twee jaar geleden zijn dat Saar Gevaert uit Gits om het leven kwam na een verkeersongeval met vluchtmisdrijf.

De familie en de vrienden van Saar willen die gebeurtenis niet zomaar laten voorbijgaan en organiseren daarom voor de tweede keer een herdenkingstocht. Er wordt om 17.45 uur verzameld op de plaats van het ongeval, op het kruispunt van de Bruggesteenweg met de Gudrunstraat in Gits. “Dit jaar zullen we een zogenaamde Ghost Bicycle plaatsen op de plaats van het ongeval”, klinkt het bij de familie. “Ghost Bicycles zijn een ingetogen herdenking voor verongelukte fietsers. Een wit geschilderde fiets wordt op de plaats gezet waar een fietser stierf. Op deze manier worden alle voorbijgangers herinnerd aan de kwetsbaarheid van fietsers en wordt opgeroepen tot extra voorzichtigheid op gevaarlijke punten.”

Weg verlicht met fakkels

Het initiatief van de Ghost Bicycles begon in 2003 in de Verenigde Staten en werd ondertussen opgepikt in veel landen, waaronder België. De familie en vrienden van Saar willen dit initiatief volgen en zullen de fiets van Saar wit schilderen. Op 17 december zal om 18 uur tijdens een moment van stilte de fiets tegen de boom gezet worden. “Daarna nodigen we iedereen uit om samen de weg die Saar nog moest afleggen naar huis mee te stappen. Haar weg wordt verlicht met fakkels. We vragen dat iedereen een fluojas aan trekt en een lampionnetje of kaarslantaarn mee draagt tijdens de tocht. Symbolisch: Het licht dat Saar voor ons allen was. We volgen de weg naar huis en dan naar Saar haar rustplaats op het kerkhof in de Grijspeerdstraat in Gits. We geven aan de mensen die willen de gelegenheid om een bloemetje of een aandenken neer te leggen bij de boom en/of op de begraafplaats. Daarna gaan we naar Jeugdhuis De Vlinder in de Stationstraat, waar we tijd maken voor een babbel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier