Familie Matyn luidt al 90 jaar klokken

Eddy Matyn in de Sint-Michielstoren, de kerk is na al die jaren een tweede thuis voor de klokkenluider geworden. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Al 90 jaar staat bij de functie van hoofdklokkenluider in Roeselare dezelfde achternaam.

In 1923 was het Edmond Boudewijn Matyn die het tot hoofdklokkenluider schopte. Hij gaf zijn functie door aan zoon Eric die hetzelfde deed met zijn zoon, Eddy Matyn. Meer dan een microbe, zit het klokken luiden al drie generaties in het bloed.

Traditie

Eddy Matyn (55) woont aan het begin van de Iepersestraat, bijna letterlijk in de schaduw van de Sint-Michielstoren die hij elke dag drie keer bezoekt voor het luiden van de klokken of het opwinden van het uurwerk. Een traditie die hij meegekregen heeft van zijn vader én grootvader, het klokken luiden zit ondertussen al ruim 90 jaar in de familie. “Mijn grootvader, Edmond Boudewijn Matyn, was de eerste die kon doorgroeien tot hoofdklokkenluider nadat hij eerst een tijdje hulpklokkenluider geweest was”, vertelt Eddy. “Hij maakte mee hoe de klokken in 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog werden weggehaald en zag hoe er in 1947 nieuwe werden geïnstalleerd. Dezelfde die er nu nog steeds hangen.”

(TD-foto SB)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier