Familie Lagae overnacht nog een laatste keer in ouderlijk huis

Redactie KW

Het was Jan Lagae die met het idee op de proppen kwam : Het ouderlijk huis zou binnenkort verkocht worden. Als al de kinderen samen, zonder de partners, er nu nog eens een nachtje zouden gaan slapen ? Vorig weekend deden ze het. Als afscheid van de Kortrijksestraat 65. Met gemengde gevoelens maar ook met heel wat anekdotes over die zorgeloze kindertijd. Ook de buurvrouwen kwamen even langs.

Ze zijn tussen 41 en 60 jaar oud, de kinderen van Marcel Lagae en Dina Schotte. Allemaal zijn ze getrouwd en uitgezwermd. Wim en Ann vlogen 20 jaar geleden als laatsten het nest uit. Moeder Dina heeft verzorging nodig en verblijft sinds enige tijd in het Lendeleedse rusthuis. Marcel (84) besloot om niet langer alleen te blijven in het te grote huis. Sinds 20 februari woont hij op een flat boven het zakenkantoor van zoon Tom.

In snelheid gepakt

De kinderen waren met hun plan een beetje in snelheid gepakt maar voerden toch het idee uit om nog eens samen te komen in het ouderlijke huis, een hapje te eten en er een nachtje te kamperen. Want daar leek het wel op. Er moesten matrassen en veldbedden worden aangesleurd.

Marcel en Dina trouwden in 1953. Eerst woonden ze in bij Marcels moeder Maria Vandewalle in de Stationsstraat tegenover de school (het huis is verdwenen). Later besloten ze te bouwen in de Kortrijksestraat. In 1958 verhuisden ze. Daags voordien waren ze naar Expo 58 geweest, weet Marcel nog goed. Marcel en Dina kregen acht kinderen: Rik (60), Ria (58), Jan (55), Bart (54), Wim (50), Tom (47), Tijl (+) en Ann (41). Geen van de kinderen is thuis geboren, de vier oudsten wel in Lendelede in de toenmalige kraaminrichting. Ria, Tom en Ann zijn in Lendelede gebleven. Rik en Jan wonen in Roeselare, Bart in Izegem en Wim in Temse. Samen zijn er 20 kleinkinderen en 7 achterkleinkinderen. Het leven van Marcel en Dina liep niet altijd over rozen. Niet alleen verloren ze hun zoontje Tijl, op 3,5 jarige leeftijd, maar ook hun kleinkinderen Juan en Willem.

Op Rik na waren de kinderen vrijdagavond allemaal present voor het afscheid van het ouderlijk huis maar eerst brachten ze een hartverwarmend bezoekje aan moeder Dina in het rusthuis.

(NM)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Izegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier