Fabrikant uit Jabbeke ontwikkelt app die het leven van blinden en slechtzienden fors vergemakkelijkt

Redactie KW

De firma Sensotec uit Jabbeke heeft de KNFB Reader ontwikkeld. Met die app kan je als blinde of slechtziende tekst inscannen met je iPhone en die onmiddellijk laten voorlezen.


De app herkent tekst en leest die voor in elf talen. Ook de gebruikersinterface is in verschillende talen beschikbaar. De app werd op 18 september gelanceerd en telde na de eerste dag al 500 gebruikers, hoewel het 89 euro kost voor een licentie.

De app is het resultaat van een samenwerking tussen Sensotec, de National Federation of the Blind en KNFB Reading Technology. De National Federation of the Blind is dé organisatie die de blinden in de VS vertegenwoordigt. KNFB Reading Technology Inc. is een technologiebedrijf, opgericht door Ray Kurzweil, huidig director of engineering bij Google.

Het Jabbeekse Sensotec is actief in onderzoek, ontwikkeling en verkoop van compenserende software en hardware voor mensen met visuele beperkingen, dyslexie of andere lees- en leerproblemen. Het ontwikkelt verschillende eigen producten die zowel in België als in het buitenland verdeeld worden, zoals het voorleestoestel Reporter, het braillenotitietoestel EuroScope en het softwarepakket WoDy. Sensotec werd opgericht in 1986 en telt momenteel 35 werknemers, verspreid over drie vestigingen. De export telt ongeveer de helft van het omzetcijfer.

(FJA)