Fabienne Verdonck fietst door Afrika voor het goede doel

Redactie KW

Met de mountainbiketocht in het kader van Vélo Afrique wil ze centen inzamelen voor verschillende schoolprojecten.

Fabienne Verdonck (49) uit Diksmuide trekt in november met de mountainbike door Kameroen in het kader van Vélo Afrique. Vorig jaar doorkruiste de kinesitherapeute al Senegal. De mountainbikers steunen met hun deelname schoolprojecten in Afrika.

Vélo Afrique is een initiatief van vzw Bonjour Afrique die zich al jaren inzet voor de bouw van scholen in de arme wijken van Afrika. “Onderwijs is heel belangrijk in die landen”, zegt Fabienne. “Vooral voor de meisjes. Het biedt hen en hun familie meer toekomstperspectieven.”

Het inschrijvingsgeld voor de tocht bedraagt 2.000 euro, daarnaast moeten de deelnemers elk nog minimum 2.000 euro sponsorgeld zien in te zamelen. “Mijn moeder betaalt het inschrijvingsgeld”, zegt Fabienne. “Ik ben haar daar heel dankbaar voor.”

“Ik kon daar met mijn eigen ogen de scholen zien die met dat geld werden gebouwd en wat die projecten daadwerkelijk voor de plaatselijke bevolking betekenen”

Vorig jaar in april nam Fabienne voor het eerst deel aan een tocht door Senegal. “Ik kon daar met mijn eigen ogen de scholen zien die met dat geld werden gebouwd en wat die projecten daadwerkelijk voor de plaatselijke bevolking betekenen”, zegt Fabienne. “Ik was zo onder de indruk dat ik mij kandidaat stelde voor de volgende editie, deze keer door Kameroen. Het gebrek aan onderwijs is daar nog groter. Het belooft wel zwaarder te worden dan in Senegal. Alles is daar nog heel basic, weinig toerisme en bijgevolg ook veel minder accommodatie. We zullen veel meer in onze eigen behoeften moeten voorzien, want de jeeps die instaan voor de bevoorrading zullen niet altijd tot bij ons geraken. Maar het avontuur in combinatie met het sportieve en het goede doel spreekt me enorm aan.”

Fabienne is nu al gestart met de voorbereiding. “Veel fietsen is de boodschap, vooral duurtrainingen”, zegt ze. “Ook in de winter. Gelukkig kan ik rekenen op enkele fietsfanaten die samen met mij op pad willen gaan.”

De Diksmuidse kinesitherapeute kan opnieuw rekenen op heel wat steun. “De respons die ik vorig jaar kreeg, was enorm”, zegt Fabienne. “Ook dit jaar kan ik al rekenen op sponsoring van onder meer de firma Vanlerberghe, Noord-Zuid Diksmuide en enkele privépersonen.”

(KVCL)

>> Op zaterdag 7 maart organiseert Fabienne een eetfestijn ten voordele van Vélo Afrique in oc Ter Zaete in Beerst. Kaarten bestellen kan op het nummer 0496-51.39.22 of door te mailen naar verdonckfabienne@skynet.be.