Fabienne Teirlinck verkoopt Ramparts War Museum aan Brit en stopt ook met café ‘t Klein Rijsel in Ieper

(Foto TOGH)
Redactie KW

Het Ramparts War Museum in de Rijselstraat verhuist na 11 november naar het Britse Staffordshire. Ook café ‘t Klein Rijsel, naast het museum, zal sluiten tot een overnemer gevonden is.

In 1999 startte uitbaatster Fabienne Teirlinck (51) samen met haar man Filiep Vanzieleghem met café ‘t Klein Rijsel en het Ramparts War Museum. “Mijn man was een fervent verzamelaar van alles wat met de Eerste Wereldoorlog te maken heeft”, vertelt Fabienne. “In onze woonplaats in Brugge was er niet echt plaats om alle verzamelde spullen tentoon te stellen. Na wat zoekwerk kwamen we in Ieper terecht.”

Sinds de dood van haar man Filiep, zes jaar geleden, dacht Fabienne al vaker aan stoppen. “Zelfs toen Filiep nog leefde, waren er al twijfels. Hij dacht eraan om te stoppen met het café en een restaurant te beginnen. Toen hij stierf, wilde ik echter zijn levenswerk verder zetten. Nu is de tijd gekomen om de fakkel door te geven.”

Overnemer gezocht

Het Ramparts War Museum verhuist dus naar Staffordshire, in het midden van Engeland. Fabienne: “Alle spullen zullen daar op precies dezelfde manier tentoon gesteld worden zoals hier. De Brit die alles overneemt, heeft zijn pand zelfs speciaal voor de collectie gekocht.”

Na 11 november verhuist het museum. Tot die tijd zal de collectie gewoon blijven staan en kan iedereen het museum bezoeken. Ook alle voorwerpen in het café blijven staan tot er een overnemer is gevonden. “Ik ben intussen 51, de leeftijd begint door te wegen”, gaat Fabienne verder. “Er werkt personeel in het café, maar dan nog vind ik het te vermoeiend. Ik hoop dan ook dat het café voor het einde van dit jaar wordt overgenomen.”

(DFM)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier