Extremisten zetten Ieperfest klem, festival schrapt homofobe Finse band

Impaled Nazarene, een Finse metalband die in zijn teksten de controverse niet schuwt. (GF)
Redactie KW

Hardcorefestival Ieperfest heeft besloten om het optreden van de metalband Impaled Nazarene op het festival te annuleren nadat er heisa ontstaan was over homofobe teksten van de Finse groep. “Als men dreigt met geweld, hoeft het voor ons ook niet meer”, reageert medeorganisator Davy Bauwen.

Ieper Hardcore Fest, kortweg Ieperfest, lokt elk jaar duizenden hardcore-, punk- en metalliefhebbers naar Ieper. De voorbereidingen voor het festival dat plaatsvindt op 11, 12 en 13 augustus op een terrein langs de Poperingseweg zijn volop aan de gang, maar deze week ontstond er heel wat heisa over een Finse metalband die zou komen optreden. Hoewel de komst van Impaled Nazarene al bevestigd werd bij de aankondiging van de eerste 40 namen op 21 februari, kwam er nu heel wat protest tegen de groep. Daarbij werden meestal de teksten van het nummer ‘Zero Tolerance’, waarin Impaled Nazarene onder meer zegt dat HIV de verdiende straf is voor homo’s en lesbiennes verkracht moeten worden. Zondag postte ZiZo Online, Vlaanderens grootste nieuwswebsite voor homo’s, lesbiennes, bi’s en transgenders, een artikel waarin het de organisatie opriep om Impaled Nazarene te schrappen. Daarin werd ze bijgetreden door onder meer antifascistische bewegingen die interviews met de zanger van Impaled Nazarene aanhaalden waarin hij haat predikte tegen moslims.

‘Internethelden’

Op dinsdag kwam op de website en Facebookpagina van Ieperfest de verklaring dat de organisatie de groep – na een stevig debat – van de affiche schrapt. “Anders kunnen we niet langer de veiligheid garanderen van iedereen op ons geliefde festival”, klonk het in de mededeling in het Engels. “Ieperfest staat al 25 jaar voor de waarden waarvoor het altijd heeft opgestaan. Niets is veranderd. De organisatie stond, staat en zal altijd openstaan voor discussie. Maar we werden geconfronteerd met oproepen door ‘internethelden’ tot haat en geweld, alles waar we niet voor staan.” De post op Facebook kreeg meer dan honderd reacties die heel verdeeld waren. Terwijl sommigen tevreden waren dat Ieperfest besliste om de groep in kwestie van de affiche te halen, bleven anderen klagen dat Ieperfest nooit Impaled Nazarene op de affiche had mogen plaatsen.

Staan we achter de teksten van Impaled Nazarene? Natuurlijk niet!

De organisatie kreeg daarbij ook het verwijt dat het flauw was dat ze nu in een slachtofferrol kruipt en zich niet openlijk distantieert van de teksten van Impaled Nazarene. Nog anderen vonden dat Ieperfest niet had mogen toegeven aan de politiek correcte ‘internethelden’ die dreigden met geweld. Het was dus een bewogen week voor de organisatoren. “Het gevoel bij mij is tweeledig”, zegt Davy Bauwen van Ieperfest. “Enerzijds wisten we dat Impaled Nazarene bekend staat voor shockerende optredens en expliciete teksten. Ze zitten in een grijze zone waarin je de vraag kunt stellen of ze die teksten serieus menen of ze enkel willen shockeren. Staan wij achter die teksten? Natuurlijk niet! De polemiek nam echter ongelooflijke proporties aan. Er kwamen bedreigingen en oproepen tot geweld, niet alleen via Facebook, maar ook via e-mail. Dat kunnen we echt niet pikken. We zitten al op terreurniveau 3, wat al heel wat verscherpte maatregelen inhoudt. Veiligheid is ook voor de organisatie een absolute prioriteit. Al 25 jaar is Ieperfest tegen elke vorm van discriminatie, antiracistisch en antiseksistisch. We hebben een More Than Music-tent waarin een open debat over deze waarden mogelijk is. We hadden gehoopt dat we iets meer krediet zouden krijgen. Maar wat gebeurt er? Enkelen vinden dat ze van achter hun computer bedreigingen moeten uiten. Het respect is ver te zoeken. Ik hoop dat we nu de heisa kunnen afsluiten en ons kunnen concentreren wat echt belangrijk is: een festival organiseren waarop iedereen zich drie dagen lang kan amuseren.”

(JL/TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier