Extreemrechts protesteert in Diksmuide tegen commercialisering IJzertoren

Redactie KW

Zondagmiddag verzamelden een 70-tal personen aan het station van Diksmuide. Verenigingen als NSV en Voorpost hielden een optocht om te protesteren tegen de vermarkting van de IJzertoren, het feit dat die kan afgehuurd worden voor privéfeestjes.

Begeleid door muziek – en politie – ging de optocht van het station naar de IJzertoren. Daar werden enkele speeches gegeven. “Men heeft het over babyborrels, firma’s die hun jaarresultaten komen voorstellen en dergelijke… in deze omgeving die vraagt om respect voor hen die hier hun leven lieten. In het monument dat staat voor de strijd voor de ontvoogding van Vlaanderen. Straks worden springkastelen op de weide geplaatst. Een aanfluiting van de sacrale schoonheid van het monument en de dodenherdenking van onze helden. Feesten in de IJzertoren, kan gewoon niet! Het zou niet mogen dat de IJzertoren afhankelijk is van dergelijke lukrake activiteiten, de IJzertoren zou op zichzelf moeten staan.”

Feesten in de IJzertoren, kan gewoon niet

Na de toespraken werden bloemen neergelegd bij de crypte en werden nationalistische liederen gezongen. Tegen 14.30 uur was alles voorbij en ging de optocht uiteen, zingend terug op weg naar het station. De politie was de hele tijd duidelijk aanwezig maar alles verliep vreedzaam.

Cultureel ondernemerschap

Voorzitter Paul De Belder en directeur Dirk Demeurie van het Museum aan de IJzer reageren. “De personen die vandaag protesteren tegen het ‘vermarkten’ van het museum en het met weinig respect omgaan met de site, zijn precies deze die in 1996 met het nodige geweld, de weide bestormden, het spreekgestoelte probeerden in te nemen en kinderen onder de voet liepen. Van hen hebben we geen lessen in sereniteit te krijgen, temeer zij ook vandaag opnieuw gezinnen en families het museumbezoek bemoeilijken”, aldus Dirk Demeurie. “In het museum is een kapel. Wat is er verkeerd om na een doopplechtigheid aan de aanwezigen een borrel, een stuk taart aan te bieden? We doen dat al meer dan 20 jaar. Wie komt protesteren, komt 20 jaar te laat.”

Wie komt protesteren, komt 20 jaar te laat

Paul De Belder citeert de minister-president, die zegt: “ik zie er geen graten in om een symbool van de Vlaamse Ontvoogdingsstrijd commercieel te exploiteren, omdat wij van alle musea en culturele instellingen ook cultureel ondernemerschap verwachten. Bovendien is het niet uitzonderlijk dat unieke locaties, zoals de IJzertoren, gebruikt worden voor events, zeker als daardoor nieuwe bezoekers het memoriaal komen bezoeken. Wat is er dus verkeerd aan als wij gevolg geven aan een oproep van de minister-president? Een hele flauwe aprilgrap van deze NSV, Voorpost en andere extreme groepjes.”

“Daarbij wordt iedere babyborrel en dergelijke gekoppeld aan een bezoek aan het museum”, geeft Dirk Demeurie mee.

(ACK – foto ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier