Expeditie ‘wraak’: Foto’s seksfeestje zomerbar breken zuur op

La Brasa © gf
Redactie KW

Na amper een week onderzoek is de affaire rond de stiekem genomen pikante foto’s van de Langemarkse schepen Frank Gheeraert (Open VLD) zo goed als rond. Cafébaas Nicolas A. uit Ieper bekende dat hij samen met de Geluwse fotograaf P. B. in het maïsveld naast zomerbar La Brasa verstopt zat om de foto’s te nemen. Hij ontkent wel iets met de chantage van de schepen te maken te hebben en beweert in opdracht gewerkt te hebben van een koppel uit Boezinge. “Wij weten van niets”, zeggen die.

De affaire die Langemark-Poelkapelle nu al een dikke week in het oog van een mediastorm vasthoudt, start vorige week donderdagochtend. Een link naar de website WeTransfer, waarop grote databestanden makkelijk gedeeld kunnen worden, doet al snel de ronde in Langemark-Poelkapelle en ver daarbuiten. Wie de link aanklikt, krijgt toegang tot een honderdtachtigtal foto’s, duidelijk stiekem genomen. Op de foto’s: schaars geklede mannen en vrouwen die zich tegoed doen aan drank en aan elkaar. Plaats van het gebeuren: zomerbar La Brasa in de Diksmuidestraat in Langemark.

“Ik ben niet beschaamd, want ik heb niets verkeerd gedaan” – Frank Gheeraert

De link naar de foto’s wordt begeleid door een brief, opgesteld door iemand die anoniem wenst te blijven. De briefschrijver beweert een buurtbewoner te zijn die wil achterhalen van waar het nachtelijke lawaai komt dat hem wakker houdt en zou per ongeluk op het wilde feestje in La Brasa gestoten zijn. In de brief staan ook dreigementen: “Wat we nu vooral willen, is dat jullie jullie verantwoordelijkheid nemen en alle events van de zomerbar aflassen, indien dit niet gebeurt krijgt Langemark alvast de warmste zomerbar van België. (…) Indien jullie denken dat we deze foto’s niet hebben kun je ze alvast alle 800 proberen tegen te houden op het net, maar dit gaat via privéberichten gaan naar alle klanten van La Brasa en alle klanten van de aanwezige zelfstandigen in La Brasa” klinkt het. In de brief wordt uitdrukkelijk melding gemaakt van de aanwezigheid van Frank Gheeraert, Open VLD-schepen voor onder andere Ruimtelijke Ordening in de gemeente.

Dubbele klacht

Kort voor de middag ziet de schepen zich genoodzaakt om te reageren met een openbaar bericht op zijn Facebookpagina. “Bericht aan de anonieme persoon die denkt mij te kunnen chanteren. Persoonlijk kan ik er eens goed mee lachen… maar mijn kinderen kunnen dat niet!!! Ik laat het hier niet bij”, klinkt het strijdvaardig. Even later publiceert Krant Van West-Vlaanderen als eerste een artikel op haar website, de andere kranten volgen al snel. In Langemark-Poelkapelle valt het openbare leven stil en volgt iedereen gretig de berichtgeving op de websites. Ondertussen stapt Frank Gheeraert al naar de politie om klacht in te dienen en slaagt hij erin om WeTransfer ervan te overtuigen om de link te verwijderen. De bewuste foto’s zijn vanaf dat moment niet meer te downloaden maar worden nog steeds druk gedeeld tot ver buiten de gemeente. Ook Rik Ostyn, de zaakvoerder van La Brasa, dient ondertussen klacht in tegen onbekenden.

Schepen Frank Gheeraert.
Schepen Frank Gheeraert.© pco

De affaire beheerst alle weekendkranten. Hoewel hij in het oog van de storm staat, verstopt schepen Gheeraert zich echter niet. Zaterdag post hij een emotionele open brief op zijn Facebookpagina waarin hij de impact van de hele affaire op zijn gezinsleven beschrijft en zijn vertrouwen uit in het werk van politie en gerecht. Zondag tekent hij desalniettemin present op de viering van een gouden jubileum in Langemark. Wanneer het gevierde koppel op de gevoelige plaat wordt vastgelegd met het schepencollege, maakt hij zelfs een grapje. “Trek maar nog een foto vanuit de maïs”, klinkt het met een wrang lachje.

Huiszoeking

Maandag forceren de speurders een doorbraak in het dossier. Hoewel ze volgens onze informatie geen gegevens opvroegen bij WeTransfer, slaagt de lokale recherche van PZ Arro Ieper er wel in om de twee personen te identificeren die zich die bewuste avond, dinsdag 7 augustus, in het maïsveld naast La Brasa hebben verscholen. Het gaat om P.B. uit Geluwe, een amateurfotograaf en dj, en Nicolas A., een cafébaas uit Ieper die vorig jaar nog samen met Rik Ostyn zomerbar Le Jardin uitbaatte. Bij P., die nog bij zijn ouders woont, volgt een huiszoeking. Beiden gaan al snel door de knieën.

“Mijn bekentenis was voor mij een opluchting” – Nicolas A.

“Mijn verhoor bij de politie was eigenlijk een opluchting”, zegt Nicolas A. daar daags nadien over. De man geeft aan de speurders toe dat hij op dinsdag 7 augustus een dringende oproep op zijn Facebookpagina zette, met de vraag naar een fotograaf. “P. heeft daar dan op gereageerd. Ik wilde hem daar echter niet alleen in de maïs laten zitten en dus ben ik meegegaan”, zegt A. De man beweert dat hij in opdracht werkte van een koppel uit Boezinge. “Ze vroegen eerst of ik een drone kon regelen, maar dat lukte niet. Nadat we een eerste reeks foto’s namen, heb ik hen gebeld maar het was voor hen nog niet genoeg en dus zijn we nog eens terug de maïs ingedoken. Daar zaten nog mensen. Dat ben ik zeker. Het is aan hen om zich bekend te maken, maar ik hoor dat ze afgedreigd worden uit de entourage van de schepen”, zegt A.

Nicolas A. bekende dat hij met een fotograaf in het maïsveld zat.
Nicolas A. bekende dat hij met een fotograaf in het maïsveld zat.© EG

Of hij echt in opdracht van anderen werkte, zal verder onderzocht moeten worden. “Wij hebben inderdaad gehoord dat A. naar ons wijst, maar wij zijn daar officieel nog niet van op de hoogte gebracht. Commentaar gaan we daar dus niet op geven”, zegt het koppel uit Boezinge. Zij zijn zowel met schepen Gheeraert als met Nicolas A. bevriend op Facebook. Wat hun motief zou zijn om de bewuste foto’s te laten nemen, is onduidelijk. Wie duidelijk wel een motief heeft om La Brasa, Rik Ostyn en schepen Gheeraert in een slecht daglicht te zetten, is Nicolas A. zelf. Vorige zomer baatte hij samen met Rik Ostyn zomerbar Le Jardin uit, op dezelfde locatie als La Brasa.

“Er zaten nog mensen in de maïs. Dat ben ik zeker. Het is aan hen om zich bekend te maken” – Nicolas A.

De inspectie van de Dienst Omgeving stelde daar toen enkele bouwovertredingen vast. Een omgewaaide loods werd er zonder bouwvergunning heropgebouwd en ook met het terras en de zomerbar zelf schortte er een en ander op vergunningsvlak. “Maar zowel Frank Gheeraert als Rik Ostyn zeiden me dat er geen probleem was en dat ik rustig kon verder doen. Ik heb de bewijzen daarvan zwart op wit op papier. ‘Ga er maar voor’, zeiden ze. Er is daar voor zo’n 350.000 euro gebouwd. En nu komt de bouwinspectie natuurlijk bij mij terecht, terwijl ik altijd ter goeder trouw gehandeld heb. Op sociale media word ik nu afgemaakt omdat ik inderdaad in het maïsveld zat, maar als de mensen zullen weten welke vuile rol de schepen in de hele affaire rond de bouwmisdrijven heeft gespeeld, zal alles duidelijk worden”, zegt A. Hij heeft alle documenten ondertussen aan zijn advocaat, meester Curd Vanacker, bezorgd en bereidt een klacht voor.

Ontknoping

Het parket van Ieper was bij het ter perse gaan van deze krant nog druk bezig met het onderzoek. Of het koppel uit Boezinge inderdaad een rol gespeeld heeft in de affaire was nog niet duidelijk. Nicolas A. en P.B. mochten na hun verhoor bij de politie beschikken, zonder voorwaarden. Fotograaf P. bleek, ondanks herhaaldelijke pogingen, niet bereikbaar voor commentaar. De hele affaire lijkt dus na amper een week al opgelost.

“Samen met mijn vrouw hebben we afgesproken onze kop niet in het zand te steken” – Frank Gheeraert

De vraag blijft natuurlijk welke impact deze onfrisse zaak zal hebben op de politieke toekomst van schepen Frank Gheeraert. Er zou in Langemark-Poelkapelle al een voorakkoord zijn tussen de huidige coalitiepartners CD&V en Open VLD om na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober samen voort te doen. Mocht de CD&V daarbij haar absolute meerderheid verliezen, zit Frank Gheeraert in poleposition om de burgemeesterssjerp te omgorden. “Ik zal nu geen verklaringen afleggen over mijn politieke toekomst. Ik zal dit meedelen aan de collega’s op de eerstvolgende gemeenteraad (op maandag 3 september, LK)“, zei Frank Gheeraert afgelopen weekend.

Op het terrein van La Brasa stelde de inspecteur van de Dienst Omgeving enkele bouwovertredingen vast.
Op het terrein van La Brasa stelde de inspecteur van de Dienst Omgeving enkele bouwovertredingen vast.© BELGA

“Met stijgende verbazing volg ik de ontknoping. Van het parket kreeg ik geen enkel nieuws. Dus wacht ik die info af. Ik ben er wel overtuigd van dat we nog niet alles weten. Waar ik ondertussen wel 100% zeker van ben, is dat de politiek er niets mee te maken heeft“, verklaarde hij dinsdag, na de afgelegde bekentenissen in het dossier. Zich wegstoppen in de gemeente doet schepen Gheeraert alvast niet. “Zondag heb ik inderdaad gezegd ‘en nu nog een foto vanuit de maïs’. Voor mij betekende dat een ijsbreker. Hoewel ik nauwelijks negatieve reacties heb ontvangen, voelen de mensen zich wat onwennig bij een ontmoeting. Ik heb dat ook gedaan bij de bakker. De klanten waren over het onderwerp bezig en met wat humor probeer ik het ijs te breken. Samen met mijn vrouw Annemie Degandt hebben we afgesproken onze kop niet in het zand te steken. Ik ben niet beschaamd. Ik heb niets verkeerd gedaan“, klinkt het vastberaden.

Eén ding lijkt zeker: met een door nachtlawaai verontruste buurtbewoner heeft dit dossier alvast niets te maken.

(LK/pco)

Burgemeester Alain Wyffels: “Frank kan voor ons schepen blijven”

Alain Wyffels.
Alain Wyffels.© pco

Meteen na het losbarsten van de heisa zat Frank Gheeraert rond de tafel met burgemeester Alain Wyffels (CD&V). Tijdens dat overleg werd beslist dat Gheeraert kan aanblijven als schepen. “Voor ons is het essentieel dat het schepencollege optimaal kan functioneren”, stelt de burgemeester. “Of de nasleep van die avond in La Brasa politieke gevolgen zal hebben, weet ik niet”, zegt burgemeester Alain Wyffels (CD&V). “Onze fractie is van oordeel dat het om een privé-aangelegenheid gaat en dat dit dan ook geen politieke gevolgen hoeft te hebben. Wat er in de Open VLD-fractie gebeurt, dat weet ik natuurlijk niet en daar wil ik ook geen uitspraak over doen. Voor CD&V is het essentieel dat het schepencollege optimaal kan functioneren. Wat ons betreft kan de schepen in functie blijven.”

Was het wel zo verstandig om als schepen van Ruimtelijke Ordening een feestje bij te wonen in La Brasa, waar nog een zaak rond een bouwovertreding hangende is? “Ik zie daar niet meteen een probleem in. Die zaak is uit handen van het schepencollege. Wij hebben als college beslist om de regularisatieaanvraag te weigeren, een beslissing die collegiaal genomen werd, dus samen met Frank. Dat er tegen die beslissing nu een beroepsprocedure hangende is, doet er eigenlijk niet toe. Daar heeft het schepencollege toch niets meer over te zeggen, dus de aanwezigheid van schepen Frank Gheeraert in La Brasa maakt in deze geen verschil uit. Frank is duidelijk het slachtoffer van een misdrijf.”

Is de burgemeester zelf nooit bang om persoonlijk geviseerd te worden? “Dat er van mij geen zulke beelden zullen opduiken, daar kan je zeker van zijn. Maar dat is absoluut geen oordeel over het privéleven van Frank. Privé is privé. Persoonlijk ga ik ervan uit dat ik in mijn gemeente geen privéleven heb. En dat is ook wat ik meegeef aan al onze mandatarissen. Een verstandige aanpak, lijkt me. Dat werd eens te meer bewezen tijdens de hetze van de afgelopen week.”

Voor Open VLD is het moeilijk in te schatten wat de gevolgen zullen zijn voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in Langemark-Poelkapelle. “De voorbije dagen waren gezien de niet-alledaagse omstandigheden nogal hectisch“, getuigt voorzitter Laurent Hoornaert. “Het onderzoek van het parket is nog volop bezig, misschien duiken er nog onverwachte elementen op. We mogen daarom niet vooruit lopen op de feiten en afwachten wat het onderzoek oplevert. Daarna zullen we alles bekijken.”

(IN/AXV)

Oppositie: “Niets mee te maken”

In zijn zoektocht naar de daders nam Frank Gheeraert op een bepaald moment ook de woorden ‘politieke chantage’ in de mond. Iets wat de Langemarkse oppositie doet steigeren. “Wij hebben hier niets mee te maken, maar toch worden we met de vinger gewezen“, reageert Dominique Cool (N-VA) verontwaardigd. “Politieke chantage en afrekening. Dat zijn harde woorden. Mensen spreken mij hierover aan: Welk vuil spelletje zijn jullie aan het spelen? Terwijl wij absoluut onschuldig zijn. Zowel het gemeentebestuur als de oppositie hebben al eerder anonieme brieven gekregen in verband met La Brasa. Nog nooit hebben wij deze politiek gebruikt. Dat is niet de manier waarop wij oppositie willen voeren. Wij eisen zeker niet het ontslag van de schepen. Het is niet onze bedoeling om een geslagen hond nog verder de dieperik in te duwen. Maar we willen tijdens de eerstkomende gemeenteraad wel duidelijkheid over die insinuaties. Ik wil weten wie geviseerd wordt. Uit welke politieke hoek komen de beschuldigingen? De politie heeft nog niemand van onze fractie ondervraagd in deze zaak. Ik durf er ook mijn hand voor in het vuur te steken dat niemand van onze mensen zulke laffe wapens gebruikt. Het is als schepen van Ruimtelijke Ordening misschien niet de verstandigste keuze om nauwe contacten te onderhouden met een zaak waarvan er nog een bouwmisdrijf hangende is. Maar daar wil ik niet over oordelen, ik wil alleen duidelijkheid over de beschuldigingen.”

(IN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier